Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κόντρες" για τη δημιουργία ευρωπαϊκού fund

Κάτι παραπάνω από έντονες, μέχρι στιγμής μόνο φραστικές, κόντρες προκαλεί η πρόταση της Γαλλίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκού fund διάσωσης τραπεζών στα πρότυπα του σχεδίου Paulson.

Κόντρες για τη δημιουργία ευρωπαϊκού fund
Κάτι παραπάνω από έντονες, μέχρι στιγμής μόνο φραστικές, κόντρες προκαλεί η πρόταση της Γαλλίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκού fund διάσωσης τραπεζών στα πρότυπα του σχεδίου Paulson.

Η πρόταση ουσιαστικά «αποκαλύφθηκε» μέσω συνέντευξης που παρεχώρησε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Christine Lagarde, με τους Γερμανούς να αντιδρούν ιδιαίτερα έντονα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη για μία τέτοια κίνηση.

Ανάλογου τύπου δήλωση, για «ανυπαρξία ανάγκης», πραγματοποίησε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Jean Claude Junker.

Τη γαλλική πρόταση, αναμένεται ότι θα καταθέσει ο πρόεδρος της χώρας στους αρχηγούς Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας, με τους οποίους θα έχει συνάντηση το σαββατοκύριακο.

Όμως, ήδη, η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί, ενώ επιφυλάξεις εκφράζουν και κορυφαία στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης.

Μία, όμως, ακόμη πρόταση «βοήθειας» αναμένεται ότι θα καταθέσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κ. Jan Peter Balkenende, βασικός άξονας της οποίας είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός ξεχωριστού «ταμείου βοήθειας», προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση σε περίπτωση ύπαρξης «θυμάτων» από την πιστωτική κρίση.

«Εάν κάθε χώρα της ΕΕ φροντίσει να αποταμιεύσει κάποια κεφάλαια, θα συγκεντρωθούν εκατοντάδες δισ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια των Ευρωπαίων, προς τις αγορές τους», υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών κ. Hendrieneke Bolhaar.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v