Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" 4,6% για το πετρέλαιο στα 94 δολ.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης σε όλο το φάσμα των commodities, λόγω της ανόδου του δολαρίου, με το πετρέλαιο να κλείνει στα 94 δολάρια και το χρυσό να υποχωρεί 5%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB


Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης σε όλο το φάσμα των commodities, καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος (κυρίως έναντι του ευρώ) στην διεθνή αγορά συναλλάγματος, σε συνδυασμό και με τη συνέχιση της διαδικασίας του deleveraging προϊούσης της επιδείνωσης των συνθηκών δανεισμού στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έδρασαν καταλυτικά στο sell off που υπέστησαν τα εμπορεύματα, από το ενεργειακό μπλοκ και τα μέταλλα, έως τα αγροτικά προϊόντα.

Στη γλώσσα των αριθμών και ξεκινώντας από το petroleum complex, το πέρας της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης βρήκε τα συμβόλαια στο Light crude oil για το Νοέμβριο να διαπραγματεύονται πού κοντά στα απόλυτα χαμηλά της ημέρας ($93.65) κάνοντας ακριβώς στη λήξη πράξη στα $94, με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4.6%. Ίδιο μοτίβο και στα products, με τα futures της βενζίνης να διαμορφώνονται στα $224.85 cents/gallon (-4.7%) και του πετρελαίου θέρμανσης στα $270.70 cents/gallon (παράδοσης Νοεμβρίου), με πτώση κατά 4.9%.

Αθρόες ρευστοποιήσεις long θέσεων έλαβαν χώρα στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, καθώς η απομάκρυνση του φόβου για πληθωρισμό και το ράλι του δολαρίου συνέβαλαν στη φυγή κερδοσκοπικών κεφαλαίων που είχαν ποντάρει στο χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο στην κρίση. Έτσι, το κίτρινο μέταλλο υποχώρησε στο Comex στα 844.30 $/oz, με απώλειες περίπου 5% και χαμηλό ημέρας στα $833.50, ενώ επιθετικές πωλήσεις εκδηλώθηκαν στο ασήμι, με τη σειρά παράδοσης του Δεκεμβρίου να διαμορφώνεται στο πέρας του floor trading στα 11.12 $/oz, με δραματική πτώση της τάξεως του 12.5%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v