Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θύμα» του διεθνούς sell-off οι ασιατικές αγορές

Στα χνάρια Wall Street και Ευρώπης κινήθηκαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε σχεδόν άτακτη φυγή, με ασταμάτητο σερί ρευστοποιήσεων. Πτώση 4,1% για Nikkei, κλειστή παραμένει η Κίνα.

Στην έξοδο των χρηματιστηρίων συρρέουν οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές, ακολουθώντας το παράδειγμα των «συναδέλφων» τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς η απόρριψη του σχεδίου Paulson από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μοιάζει να δημιουργεί και «πολιτικό χάος» πέραν του χρηματοπιστωτικού στις ΗΠΑ.

Σε διαδικασία σχεδόν ελεύθερης πτώσης οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, με Mitsubishi UFJ Financial Group (-4,4%) και DBS Group Holdings (-2%) να ηγούνται της «βύθισης», ενώ ισχυρές απώλειες καταγράφονται στις μετοχές μεταλλευτικών εταιριών, όπως η BHP Billiton (-5,9%), αλλά και πετρελαϊκών ομίλων όπως η SK Energy (-3,8%), ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία πετρελαίου και βασικών μετάλλων.

«Υπάρχει μαζική κρίση εμπιστοσύνης», σημειώνει ο κ. Khiem Do, διαχειριστής κεφαλαίων εννέα δισ. δολαρίων σε ασιατικές μετοχές για την Baring Asset Management (Asia), «είναι σαφές ότι θα καταγραφούν ακόμη υψηλότερες απώλειες».

Πτώση 3,1% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 31% από τις αρχές του 2008, καθώς οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι ανά την υφήλιο έχουν, μέχρι στιγμής, ανακοινώσει ζημίες και απομειώσεις ενεργητικού ύψους 590 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε, χθες, σε «ένεση» ρευστότητας ύψους 2 τρισ. γεν (19,2 δισ. δολαρίων) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Στο 4,1% οι απώλειες για τον Nikkei ο οποίος «πέτυχε» το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2005, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 0,38%, έχοντας νωρίτερα καταγράψει απώλειες υψηλότερες του 1,5%, τον ASX στην αγορά της Αυστραλία να καταγράφει πτώση 2,93%, ενώ ο Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί 4,1%.

Σημειώνεται ότι η αγορά της Κίνας θα παραμείνει κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, λόγω αργίας.

Αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις της ιστορίας της βρέθηκε η Wall Street τη Δευτέρα, με τον Dow Jones να σημειώνει την ισχυρότερη ημερήσια υποχώρηση όλων των εποχών, με απώλειες 6,98%.

Ανάλογη πορεία κατέγραψαν και οι άλλοι δύο δείκτες. Ειδικότερα, ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση κάτω από τις 2.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.983,73 μονάδες, με πτώση 9,14%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.106,42 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 8,79%, που είναι και η μεγαλύτερη υποχώρηση την οποία έχει σημειώσει ο εν λόγω δείκτης από το 1987.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v