Κραχ στη Wall μετά την απόρριψη-σοκ

Οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη ημερήσια πτώση, μετά το κραχ του 1987, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων σόκαρε τους επενδυτές, ψηφίζοντας κατά του σχεδίου διάσωσης 700 δισ. δολ. της κυβέρνησης Bush.

  • Krishna Guha (Ουάσιγκτον), Peter Thal Larsen (Λονδίνο) Michael Steen (Αμστερνταμ)
Κραχ στη Wall μετά την απόρριψη-σοκ
Οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη ημερήσια πτώση, μετά το κραχ του 1987, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων σόκαρε τους επενδυτές ψηφίζοντας κατά του σχεδίου διάσωσης των 700 δισ. δολ. της κυβέρνησης Bush.

Με την αρνητική ψήφο αυτόματα τορπιλίζονται οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τους φόβους των χρηματοοικονομικών αγορών, που έχουν μέχρι στιγμής δει πέντε τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να εθνικοποιούνται και τις κεντρικές τράπεζες να απελευθερώνουν κολοσσιαίες επιχειρήσεις παροχής ρευστότητας.

Οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές ψήφισαν σχεδόν δύο προς έναν κατά τους σχεδίου, ενώ οι δημοκρατικοί τάχθηκαν τρεις κατά έναντι δύο υπέρ του σχεδίου. Οι ηγέτες του Κογκρέσου έλαβαν διαδικαστικά μέτρα που δίνουν δυνατότητα νέας ψηφοφορίας, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δημοκρατικοί δύσκολα θα ξαναπροσπαθήσουν εάν δεν εξασφαλιστεί η στήριξη των ρεπουμπλικανών.

Ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε 8,8%, στη χειρότερη πτώση μετά το 20,5% του Οκτωβρίου του 1987. Ο Dow Jones υπέστη τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή μείωση σε μονάδες και υποχώρησε 777 μονάδες στο κλείσιμο, με πτώση 7%, σχεδόν όσο και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις οι πιέσεις στις πιστωτικές αγορές, το επίκεντρο της χρηματοοικονομικής κρίσης, εντάθηκαν καθώς οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Κάθε πλευρά επέρριψε στην άλλη ευθύνες για μικροκομματική πολιτική. Το πρόγραμμα διάσωσης έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των ψηφοφόρων, που το θεωρούν σωσίβιο για τη Wall Street.
Την κλίμακα της αναταραχής είχαν διογκώσει νωρίτερα κάποιες τραπεζικές διασώσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση προετοίμασε τη διάσωση της Wachovia, της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας του κράτους, την οποία αγόρασε η Citigroup δίνοντας σε αντάλλαγμα στην κυβέρνηση μερίδιο αξίας 12 δισ. δολαρίων στη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα.

Στην Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση συνυπέγραψε τη διάσωση με 35 δισ. δολ. της Hypo Real Estate, ενώ στην Ισλανδία εθνικοποιήθηκε η Glitnir, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Στη Βρετανία εθνικοποιήθηκε το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο ύψους 65 δισ. ευρώ της Bradford & Bingley. Αργά το βράδυ της Κυριακής είχε προηγηθεί η διάσωση με 11,2 δισ. ευρώ της βελγοολλανδικής Fortis από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Παράλληλα, η αμερικανική Federal Reserve υπερδιπλασίασε τα κεφάλαια που δανείζει σε άλλες κεντρικές τράπεζες στα 620 δισ. δολ., ενώ παράλληλα διεύρυνε δραματικά τις εγχώριες επιχειρήσεις ρευστότητας. Οι κολοσσιαίες αυτές παγκόσμιες επιχειρήσεις ρευστότητας έχουν στόχο να ελαφρύνουν τις απίστευτες πιέσεις που επικρατούν στις αγορές χρήματος, οι οποίες έχουν παγώσει τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας τεράστιες πιέσεις στα πιο αδύναμα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v