Το Κατάρ απείλησε να σταματήσει τις ζωτικής σημασίας αποστολές φυσικού αερίου στην ΕΕ εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά τη νέα νομοθεσία που θα τιμωρεί τις εταιρείες που δεν πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια για τις εκπομπές άνθρακα, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi είπε στους Financial Times ότι εάν κάποιο κράτος της ΕΕ επιβάλει κυρώσεις μη συμμόρφωσης σε κλίμακα που αναφέρεται στην οδηγία εταιρικής δέουσας επιμέλειας, η Ντόχα θα σταματήσει να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο στο μπλοκ.
Ο νόμος απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν εξουσίες που τους επιτρέπουν την επιβολή προστίμων για μη συμμόρφωση με ανώτατο όριο 5% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της εκάστοτε εταιρείας.
«Αν είναι να χάσω το 5% των εσόδων μου πηγαίνοντας στην Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη... Δεν μπλοφάρω», είπε ο Kaabi. «5% των παραγόμενων εσόδων της QatarEnergy σημαίνει 5% των παραγόμενων εσόδων του κράτους του Κατάρ. Αυτά είναι τα λεφτά του λαού... άρα δεν μπορώ να χάσω τόσα χρήματα — και κανείς δεν θα δεχόταν να χάσει τόσα χρήματα».
Η ΕΕ ενέκρινε τους κανόνες εταιρικής δέουσας επιμέλειας τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων που στοχεύουν στην ευθυγράμμιση των εταιρειών με τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Ωστόσο, η οδηγία έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις από εταιρείες, τόσο εντός, όσο και εκτός της ΕΕ. Διαμαρτυρήθηκαν ότι οι κανόνες είναι πολύ επαχθείς και τις φέρνουν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Ο Cefic, ο φορέας της χημικής βιομηχανίας, είπε ότι οι κανόνες δέουσας επιμέλειας θα «δημιουργούσαν σημαντικούς κινδύνους δικαστικών διαφορών» και θα πρέπει να αξιολογηθούν διεξοδικά «για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τομείς προκειμένου να υπάρξει απλούστευση και μείωση του φόρτου»
Οι εταιρείες εκτός ΕΕ θα υπόκεινται σε κυρώσεις σύμφωνα με την οδηγία εάν κερδίζουν περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ σε καθαρό κύκλο εργασιών στο μπλοκ.
Το Κατάρ είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο και έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη στον απόηχο της αναταραχής στις ενεργειακές αγορές που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προσπάθησαν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο, η QatarEnergy έχει υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια LNG στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.
Ο Kaabi υπονόησε ότι στην τρέχουσα μορφή της η νομοθεσία — η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2027 — δεν θα ήταν εφαρμόσιμη για εταιρείες όπως η κρατική QatarEnergy, της οποίας είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος.
Είπε ότι θα απαιτούσε από την εταιρεία να κάνει τη δέουσα επιμέλεια στις εργασιακές πρακτικές όλων των προμηθευτών του ομίλου, με μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που περιλαμβάνει «100.000» εταιρείες.
«Πιθανώς χρειάζομαι χίλιους ανθρώπους με το μέγεθος που έχω και τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουμε ή [θα χρειαζόταν] να ρίξω εκατομμύρια σε μια υπηρεσία... να πάει να κάνει ελέγχους σε κάθε προμηθευτή», πρόσθεσε.
Ο Kaabi είπε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο για έναν παραγωγό ενέργειας όπως η QatarEnergy να ευθυγραμμιστεί με τον καθαρό μηδενικό στόχο της ΕΕ, όπως ορίζει η οδηγία λόγω της ποσότητας υδρογονανθράκων που παράγει.
Η οδηγία της ΕΕ περιλαμβάνει την υποχρέωση για τις μεγάλες εταιρείες να υιοθετήσουν ένα μεταβατικό σχέδιο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ευθυγραμμισμένο με τον στόχο κλιματικής ουδετερότητας του 2050 της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και με ενδιάμεσους στόχους βάσει του Ευρωπαϊκού Νόμου για το Κλίμα.
Ο Kaabi είπε ότι η νομοθεσία θα επηρεάσει όλες τις εξαγωγές του Κατάρ στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων και των πετροχημικών, και θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις της Qatar Investment Authority, του κρατικού επενδυτικού ταμείου.
Είπε ότι η QatarEnergy δεν θα διακόψει τα συμβόλαιά της για LNG, αλλά θα εξετάσει νομικές οδούς εάν αντιμετωπίσει βαριές κυρώσεις. «Δεν θα δεχτώ να τιμωρηθούμε», είπε. «Θα σταματήσω να στέλνω φυσικό αέριο στην Ευρώπη».
Ωστόσο, ο Kaabi υπονόησε ότι θα μπορούσε να υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού εάν οι κυρώσεις στοχεύουν απλώς το εισόδημα που δημιουργείται στην Ευρώπη και όχι τα παγκόσμια έσοδα.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να προτείνει μια «πλήρη» νομοθεσία που θα μείωνε τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων οι οποίες απορρέουν από αρκετούς από τους νόμους του μπλοκ για την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια.