Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώσης συνέχεια για τις ασιατικές αγορές

Σταθερά πτωτική κίνηση για τις κορυφαίες αγορές της Ασίας, με τον φόβο των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης να διατηρείται στις συνειδήσεις των επενδυτών. Απώλειες 3,03% για Ιαπωνία, 1,7% για Κίνα, ανάκαμψη για Αυστραλία.

Σταθερά πτωτικά κινούνται τα κορυφαία χρηματιστήρια της Ασίας, με εξαίρεση αυτό της Αυστραλίας, το οποίο «γύρισε» στη θετική περιοχή, μετά την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η Reserve Bank of Australia προχώρησε σε μείωση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή τους στο 6% έναντι 7% που ήταν πριν. Αποτέλεσμα την «ολική επαναφορά» για την αγορά της χώρας, με τον δείκτη ASX να ενισχύεται 1,72%.

Πτώση-σταθμός για την Toyota κατά 5,9%, γεγονός που την οδηγεί σε «απώλεια» της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, την οποία «παραδίδει» πλέον στη γερμανική Volkswagen.

«Πραγματικά σοκάρει η ταχύτητα με την οποία υποχωρεί η παγκόσμια οικονομία», σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Roger Groebli, αναλυτής της LGT Capital Management, ο οποίος «επιβλέπει» τοποθετήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων. «Η τελευταία ευκαιρία για τις κεντρικές τράπεζες είναι να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων. Εάν, πάντως, ούτε αυτό βοηθήσει τότε είμαστε παντελώς ανίσχυροι έναντι της κρίσης».

Ήπια πτώση 0,5% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος κατόρθωσε να «μαζέψει» σημαντικά τις απώλειές του, οι οποίες αρχικά διαμορφώνονταν στο 3,2%.

Στο 3,03% η πτώση για τον Nikkei, ενώ κλειστό παρέμεινε χθες το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Απώλειες 1,7% για τον CSI 300 στην Κίνα, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite, με απώλειες 1,7% και 1,5% αντίστοιχα.

Σε διαδικασία «ανώμαλης προσγείωσης» βρέθηκε η Wall Street, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον Dow Jones να «χάνει» τις 10.000 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,58%. Ο Nasdaq κινήθηκε 4,34% χαμηλότερα και έκλεισε στις 1.862,96 μονάδες, ενώ ο S&P 500 που ενδοσυνεδριακά παραλίγο να «χάσει» το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, ολοκλήρωσε τελικά στις 1.056,85 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,86%.

Σημαντική ανάκαμψη υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους DAX 30, FTSE 100 και CAC 40 να κινούνται από 2% έως 2,5% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v