Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εγχείρηση στην Hypo Real Estate

Η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να δώσει... αίμα στην έχουσα ανάγκη εγχείρησης Hypo Real Estate. Δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, καθώς ο όμιλος είναι πολύ σημαντικός για να αφεθεί στην τύχη του.

  • Lex
Η εγχείρηση στην Hypo Real Estate
Όπως συμβαίνει με αρκετές διοικήσεις, έτσι και αυτή της Hypo Real Estate (HRE) συνήθιζε να σχολιάζει την κρίση σαν να μην ήταν κάτι υπαρκτό. Πριν από μία εβδομάδα ο επικεφαλής του ομίλου κ. Georg Funke υποστήριζε ότι η ένεση ρευστότητας από την κυβέρνηση και τις τράπεζες θα κατόρθωνε να βοηθήσει τον όμιλο, δεδομένων των "δύσκολων συνθηκών στις διεθνείς αγορές χρήματος".

Ας μη γελιόμαστε. Η HRE βοήθησε αρκετά στο να δυσχεράνει την κατάστασή της. Η εξαγορά της Depfa, εξειδικευμένου ομίλου στη διαχείριση δημοσιονομικών, τον Ιούλιο του 2007 έμοιαζε ορθή, υπό το πρίσμα ότι ο γερμανικός όμιλος έπρεπε να αλλάξει τις πηγές άντλησης κερδών και να ξεφύγει από το εμπορικό real estate.

Όμως, η εξάρτηση της Depfa από τις βραχυχρόνιες wholesale αγορές -αντιστοιχούν σχεδόν στο 25% της χρηματοδότησής της- ήταν πενταπλάσια από την αντίστοιχη της HRE.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η κρατικοποίηση της Dexia δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες. Όμως, μέχρι την έναρξη της κρίσης η Depfa δεν είχε φροντίσει να μειώσει την έκθεσή της στις προβληματικές αγορές χρήματος. Σήμερα χρειάζεται επαναχρηματοδότηση ύψους 50 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 των δανείων της, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να το πράξει.

Η αγορά covered ομολόγων, που αντιστοιχεί στο 1/3 της τρέχουσας χρηματοδότησης της Depfa, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη. Η πρακτική του δανείζομαι short και δανείζω long στα γερμανικά ορίζεται -μάλλον κακόηχη λέξη- "fristentransformation". Μάλλον ο κ. Funke μετανιώνει που αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v