Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές τράπεζες, η επόμενη μέρα

Αυτό που χρειάζονται οι τραπεζικοί επενδυτές από τις Αρχές είναι σαφήνεια. Μια συντονισμένη, πανευρωπαϊκή προσπάθεια διοχέτευσης κεφαλαίου, ίσως με την έκδοση ενός "σούπερ ομολόγου", όπως προτείνει ο Lex.

Ευρωπαϊκές τράπεζες, η επόμενη μέρα
Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, αυτό είναι η ανάγκη για συντονισμένη αντίδραση απέναντι στην παγκόσμια κρίση. Για την ώρα, όμως, ο καθένας είναι για τον εαυτό του.

Η Γερμανία και η Δανία εγγυήθηκαν τις τραπεζικές καταθέσεις κατόπιν παρόμοιων κινήσεων στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα. Όμως, σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα, τα άμεσα ενδιαφερόμενα ινστιτούτα δεν είδαν στήριξη στη μετοχή τους. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 12%. Δεν είναι μόνο ότι οι αγορές κουράστηκαν να προσπαθούν να συρθούν υψηλότερα. Είναι ότι όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν πως οι σκόρπιες προσπάθειες προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων δεν έχουν νόημα.

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι ο λογαριασμός έρχεται "ίσα βάρκα, ίσα νερά" αλλά και πως συγκαλύπτει ένα θεμελιώδους σημασίας γεγονός. Μέσα στο χάος των ενορχηστρωμένων από τις κυβερνήσεις συγχωνεύσεων (Lloyds - HBOS), με τις κρατικές ενέσεις κεφαλαίων (Dexia) και με τις παροχές ρευστότητας (Hypo Real Estate), η αγορά συστηματικά "ξεχορτάριασε" τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τη βραχυπρόθεσμη "χονδρική" χρηματοδότηση.

Αυτό που χρειάζονται οι τραπεζικοί επενδυτές από τις Αρχές είναι σαφήνεια. Μια συντονισμένη, πανευρωπαϊκή προσπάθεια διοχέτευσης κεφαλαίου ίσως το καταφέρει. Όπως υπέδειξε ο Αμερικανός fund manager, κ. John Hussman, αυτή η διοχέτευση μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός "σούπερ ομολόγου" που θα είναι υπολογίσιμο ως ρευστό και θα υπάγεται σε καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά θα προηγείται των μετόχων, ακόμη και των κατόχων senior ομολόγων, στην περίπτωση χρεοκοπίας.

Αυτό το σούπερ ομόλογο θα πληρώνει υψηλό τόκο, δίνοντας στις τράπεζες ένα κίνητρο να στραφούν σε φθηνότερη χρηματοδότηση. Όμως, η καταβολή τόκων θα διευκολύνεται έως ότου η τράπεζα φτάσει σε ένα ελάχιστο επίπεδο κερδοφορίας.

Στην έκτακτη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί θα μπορούσαν να βρουν πολύ χειρότερες λύσεις από το να προωθήσουν μηχανισμούς όπως αυτός, ο οποίος προστατεύει το τραπεζικό σύστημα, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τους καταθέτες και τους φορολογουμένους.

Ένα τέτοιο σχέδιο, βέβαια, κινδυνεύει να προκαλέσει αποπληξία στους υπάρχοντες κατόχους ομολόγων και μετοχών. Αλλά με τις τιμές να συνεχίζουν να κλυδωνίζονται, μάλλον δεν γίνεται να αναστατωθούν παραπάνω απ' όσο τώρα.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v