Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμάκωση απωλειών στις ασιατικές αγορές

Οι ανησυχίες για το εύρος της πιστωτικής κρίσης διευρύνονται και μαζί με αυτές και η πτώση στις κυριότερες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 4,40% και τον Shanghai Composite στο 3,5%.

Οι νέες προσπάθειες, αυτή τη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους, για τη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων καθιστά όλο και πιο σαφές ότι η πιστωτική κρίση θα συνεχίσει να έχει αρκετά «θύματα». Το εν λόγω μήνυμα φαίνεται να κατανοούν πλήρως οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές, οι οποίοι προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις.

Κάθετη πτώση για τις μετοχές τραπεζικών ομίλων, με τον τίτλο της Mitsubishi UFJ Financial Group να υποχωρεί 9,9%, ενώ ο αντίστοιχος της Macquarie Group αποδυναμώνεται 8,6%.

Ισχυρές πιέσεις και στις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, μετά την υποχώρηση των τιμών χρυσού και βασικών μετάλλων, με τον τίτλο της Sumitomo Metal Mining να καταγράφει απώλειες 7,8%.

«Οι επενδυτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη εβδομάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Ασία. Όλοι κατανοούν ότι η κρίση έχει ακόμη πολύ δρόμο», σημειώνει στο Bloomberg, ο Federic Dickson, διαχειριστής κεφαλαίων 25 δισ. δολαρίων για την D.A. Davidson & Co.

Απώλειες 3,6% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με τον Nikkei να βρίσκεται σε πραγματικό κλοιό πιέσεων, σημειώνοντας πτώση 4,41%. Σε ανάλογη πορεία κινούνται οι αγορές Αυστραλίας, Χονγκ Κονγκ και Κορέας, με τους δείκτες ASX, Hang Seng και Kospi να αποδυναμώνονται 3,3%, 3,35% και 4,08% αντίστοιχα.

Επιστροφή στη «δράση» για την κινεζική αγορά – μετά από αργία μίας εβδομάδας – με τις χειρότερες των διαθέσεων, καθώς ο ευρύτερος δείκτης CSI 300 υποχωρεί 3,5%. Πτώση 3,5% για Shanghai Composite και πλησίον του 2,9% για Shenzhen Composite.

Τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία επισκίασαν την υπερψήφιση του σχεδίου Paulson από την Βουλή των Αντιπροσώπων, στη συνεδρίαση της Παρασκευής για την Wall Street. Αποτέλεσμα ο Dow Jones να κλείσει στις 10.325,38 μονάδες, με πτώση 1,50%. Απώλειες 1,48% για Nasdaq και 1,35% για S&P 500.

Ισχυρές πιέσεις υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 3,8%, τον FTSE 100 πλησίον του 4,5% και τον CAC 40 να κινείται 4,7% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v