Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατικοποίηση ολλανδικών επιχειρήσεων της Fortis

Ο ολλανδοβελγικός όμιλος Fortis, μετά την παρέμβαση σωτηρίας που δέχθηκε στις αρχές τις εβδομάδας, συμφώνησε να πουλήσει την πλειοψηφία των ολλανδικών δραστηριοτήτων του στην κυβέρνηση της χώρας, έναντι 16,8 δισ. ευρώ.

Κρατικοποίηση ολλανδικών επιχειρήσεων της Fortis
Ο ολλανδοβελγικός τραπεζικός όμιλος Fortis, μετά την παρέμβαση σωτηρίας που δέχθηκε στις αρχές τις εβδομάδας από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, συμφώνησε να πουλήσει την πλειοψηφία των ολλανδικών δραστηριοτήτων του στην κυβέρνηση της χώρας, έναντι τιμήματος 16,8 δισ. ευρώ ή 23 δισ. δολαρίων.

Την συμφωνία ανακοίνωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου επεσήμανε ότι «η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη». «Αν και τα περισσότερα προβλήματα τα παρουσιάζουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Fortis στο Βέλγιο, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στην Ολλανδία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωσε, το μέτρο είναι «προσωρινό», καθώς οι επιχειρήσεις που θα αποκτήσει το ολλανδικό δημόσιο θα ιδιωτικοποιηθούν και πάλι μόλις ανακάμψει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ειδικότερα, η ολλανδική κυβέρνηση πρόκειται να εξαγοράσει τις θυγατρικές της Fortis, Fortis Bank Nederland Holding NV, Fortis Insurance Netherlands NV και Fortis Corporate Insurance NV, καθώς και το ποσοστό της στην AB Amro. Όσες δραστηριότητες της εταιρίας δεν πουληθούν στην ολλανδική κυβέρνηση θα πάνε σε άλλον αγοραστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v