Κεντρικοί τραπεζίτες και διεθνής ύφεση

Μείωση επιτοκίων σε Βρετανία και ευρωζώνη είναι η καλύτερη "απάντηση" στην ύφεση που απειλεί να πλήξει τις οικονομίες. Αντίθετα, η Fed καλύτερο θα ήταν να "κρατηθεί" διατηρώντας αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια.

  • Editorial Comment
Κεντρικοί τραπεζίτες και διεθνής ύφεση
Η χρηματοοικονομική κρίση άρχισε να έχει θύματα και στην «πραγματική» οικονομία. Ο κλάδος μεταποίησης ανά την υφήλιο αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο δείκτης PMI σε Βρετανία, ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ιαπωνία υποχωρεί. Οι επιχειρήσεις υποφέρουν από την πιστωτική κρίση και το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες τους.

Καθώς η ανάπτυξη υποχωρεί διεθνώς, η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ θα πρέπει να στραφούν σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Αντίθετα, η Fed καλύτερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Με τις οικονομίες να υποχωρούν οι επιχειρήσεις ανά την υφήλιο έχουν μειώσει τις δαπάνες τους. Κατασκευαστικές δαπάνες, επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν σημειώσει πτώση σε Βρετανία, ευρωζώνη και ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Η κλιμάκωση της πιστωτικής κρίσης καθιστά και τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία οξύτερες. Τα spreads στα χρέη έχουν «εκτοξευτεί» καθώς ακόμη και οι πλέον αξιόπιστοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι δανείζονται με επαχθείς όρους. Η συμφωνία μεταξύ G.E. και Warren Buffett υποδεικνύει ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για ενδεχόμενο «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων.

Όμως, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να θυμούνται ότι το ισχυρότερο πλήγμα από τον ακριβό δανεισμό θα δεχτούν εντός των επόμενων μηνών οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν μεγάλη ευχέρεια πρόσβασης σε δανεισμό.

Την ίδια στιγμή η καταναλωτική ζήτηση υποχωρεί, εξαιτίας, εν μέρει, της μείωσης των πιστώσεων. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των παρεχόμενων δανείων, καθώς οι δανειστές δεν επιθυμούν, πλέον, να ρισκάρουν.

Ακόμη και οι καταναλωτές που έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να τις χρησιμοποιήσουν. Ανησυχώντας για την πορεία της αγοράς εργασίας, αλλά και για την αύξηση της φορολογίας, πολύ λίγοι είναι αυτοί που σκέφτονται να επενδύσουν, τώρα, σε κάποιο ακριβό καταναλωτικό αγαθό. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημειώνουν πτώση σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς τα νοικοκυριά επανεξετάζουν τους «φουσκωμένους» ισολογισμούς τους.

Πριν από μερικούς μήνες, βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο στασιμοπληθωρισμός. Όμως η πτώση στη ζήτηση οδήγησε, την τρέχουσα εβδομάδα, σε υποχώρηση των τιμών εμπορευμάτων. Η πρόσφατη αποδυνάμωση στο πετρέλαιο προσφέρει στις κεντρικές τράπεζες τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερα από τον κοινό στόχο που έχουν θέσει η Βρετανία και η ευρωζώνη, η πτώση στη ζήτηση υποδεικνύει ότι τα επιτόκια βρίσκονται πολύ ψηλά.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην πρόσφατη συνεδρίασή της, αλλά απέστειλε σαφές μήνυμα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσής τους. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να εμφανιστεί πιο αποφασιστική και να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας. Το μόνο ερωτηματικό είναι το ύψος της μείωσης.

Αν και η όποια μείωση επιτοκίων θα βασιστεί μόνο στα οικονομικά θεμελιώδη, μία τέτοια κίνηση θα είχε σημαντική -αν και παράπλευρη- θετική επίδραση και στον ταλαιπωρημένο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Fed είναι διαφορετικό. Τα πραγματικά επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ουσιαστικά είναι αρνητικά. Όντας λιγότερο επιθετική ως προς τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, η Fed έχει να αντιμετωπίσει ένα τραπεζικό σύστημα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Καλύτερα, λοιπόν, θα ήταν να ξεχάσει το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v