Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Εγγυάται όλες τις τραπεζικές καταθέσεις

Δραματική κίνηση του Βερολίνου, με εγγύηση όλων των γερμανικών καταθέσεων για να αποτραπούν πανικόβλητες αναλήψεις, καθώς τα ρίγη της κρίσης μεταδίδονται στην οικονομική "καρδιά" της Ευρώπης.

  • Bertrand Benoit, James Wilson (Βερολίνο)
Γερμανία: Εγγυάται όλες τις τραπεζικές καταθέσεις
Η Γερμανία την Κυριακή ανακοίνωσε ότι εγγυάται για όλες τις ιδιωτικές καταθέσεις σε γερμανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς -που αυτή τη στιγμή αποτιμώνται στα 568 δισ. ευρώ- σε μια δραματική κίνηση η οποία έχει στόχο να αποτρέψει πανικόβλητες αναλήψεις εξαιτίας φόβων ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση μεταδίδεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

"Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς", δήλωσε η καγκελάριος κ. Angela Merkel σε απρογραμμάτιστη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Το σχέδιο καλύπτει τους υπάρχοντες λογαριασμούς και άλλους που θα ανοίξουν πελάτες.

Η απόφαση του Βερολίνου, που ακολουθεί την αμφιλεγόμενη απόφαση της Ιρλανδίας, την περασμένη εβδομάδα, να εγγυηθεί για τις υποχρεώσεις έξι τραπεζών, αναιρεί την ισχύουσα ρύθμιση προστασίας καταθέσεων, που τώρα καλύπτει το 90% όλων των λογαριασμών ύψους έως 20.000 ευρώ ανά λογαριασμό.

Η Βρετανία και η Γαλλια προσπαθούσαν να μάθουν τις λεπτομέρειες για το γερμανικό σχέδιο, εξαιτίας ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την οδηγία του Βερολίνου και θα προσφέρουν ανάλογη προστασία στους καταθέτες, για να αποφύγουν τη διακρατική έξοδο κεφαλαίων σε πιο σίγουρες τράπεζες.

Στη σύνοδο, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας συμφώνησαν να μην επιτρέψουν σε κανέναν μεγάλο οίκο στις χώρες τους να καταρρεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες από τις συνομιλίες. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κίνηση συμφωνήθηκε εξαιτίας φόβων πως η κρίση στην Hypo Real Estate (εισηγμένη τράπεζα στεγαστικής πίστης και δανείων στον δημόσιο τομέα), της οποίας η διάσωση από την κυβέρνηση με 35 δισ. ευρώ κατέρρευσε το σαββατοκύριακο, θα δημιουργήσει μεγάλο πανικό τη Δευτέρα.

Η είδηση της γερμανικής απόφασης προέκυψε ενώ κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διεξήγαν συνομιλίες για να επιτύχουν συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της HRE.

Παράλληλα, η βελγική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas για την εξαγορά των υπόλοιπων στοιχείων της Fortis, αν και θεωρείται επίσης πιθανή μια εθνικοποίηση των ενεργητικών.

Την Κυριακή η ιταλική τράπεζα Unicredit ενέκρινε τη συγκέντρωση 6 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τις άμυνές της απέναντι στη διολίσθηση της τιμής της μετοχής.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v