Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές

Ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές μετά τη "βουτιά" της Παρασκευής, αν και οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζουν τα αρχικά κέρδη. Κλειστό το Τόκιο λόγω αργίας.

Ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές μετά τη "βουτιά" της Παρασκευής, καθώς η Αυστραλία εγγυήθηκε για τις τραπεζικές καταθέσεις και οι ηγέτες της Ευρώπης συμφώνησαν να στηρίζουν τους δανειοδότες σε μια παγκόσμια προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην πιστωτική κρίση.

Μετά τη νέα παρέμβαση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, ο κορυφαίος τραπεζικός όμιλος της χώρας National Australia Bank ενισχύεται υψηλότερα του 7%. Κέρδη 9,2% για τη Woori Finance Holdings. Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας περιόρισαν τα αρχικά κέρδη.

Στο 4,2% τα κέρδη για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, ενώ κλειστή παραμένει η αγορά της Ιαπωνίας, λόγω αργίας. Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα, λόγω της Ημέρας του Κολόμβου, θα παραμείνει κλειστή η ομολογιακή αγορά των ΗΠΑ.

"Τα μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο βελτιώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών", σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Hugh Dive, διαχειριστής κεφαλαίων 3 δισ. δολαρίων στην Investors Mutual.

Στο 5,55% τα κέρδη για τον ASX στην Αυστραλία, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται οι αγορές Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας, με τους Hang Seng και Kospi να σημειώνουν άνοδο 3,25% και 3,79% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα σε χαμηλό 22 μηνών κινείται η αγορά της Κίνας, μετά την υποβάθμιση δύο κορυφαίων πετρελαϊκών ομίλων από την Goldman Sachs και την υποχώρηση των τιμών χάλυβα.

Πτώση 3,4% για τον ευρύτερο δείκτη CSI 300, με τη μετοχή της PetroChina να υποχωρεί 4,6% και της Sinopec πλησίον του 6,1%. Η Goldman Sachs υποβάθμισε την τιμή-στόχο για την PetroChina κατά 23% στα 6,20 γουάν, ενώ την αντίστοιχη της Sinopec κατά 10% στα 6,45 γουάν.

Αντιμέτωπη με "σκοτσέζικο ντους" βρέθηκε η Wall Street την Παρασκευή, όπου ο Dow Jones κινήθηκε σε εύρος περίπου 1.000 μονάδων, πριν κλείσει τελικά 128 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 8.451,19 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,49% για την ημέρα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 18,2%.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος έπειτα από συνεχείς εναλλαγές προσήμων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 899,22 μονάδες, με πτώση 1,18% για την ημέρα και 18,2% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Επιτυχημένη ήταν, αντίθετα, η τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης του Nasdaq, ο οποίος έκλεισε τελικά την ημέρα στις 1.649,51 μονάδες, με άνοδο 0,27%, περιορίζοντας έτσι ελαφρώς τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 15,3%.

Ισχυρά ανοδικά κινούνται τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους δείκτες FTSE 100, DAX 30 και CAC 40 να ενισχύονται μεταξύ 4,5% και 6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v