Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBRD: Οι πρώτες ζημίες μετά τη ρωσική κρίση

Η EBRD θα υποστεί φέτος ζημίες, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική κρίση, εξαιτίας των απομειώσεων των επενδύσεων του ιδρύματος στις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

  • Stefan Wagstyl in London
EBRD: Οι πρώτες ζημίες μετά τη ρωσική κρίση
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης αντιμετωπίζει τις πρώτες ετήσιες ζημίες της σε μία δεκαετία, εξαιτίας των απομειώσεων των επενδύσεων του ιδρύματος στις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

«Η European Bank for Reconstruction and Development θα πληγεί… Σε ποιο βαθμό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη… Αλλά θα υπάρξουν απομειώσεις στα χαρτοφυλάκια εισηγμένων και μη επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Thomas Mirow, πρόεδρος της πολυμερούς τράπεζας του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, σε συνέντευξή στους «Financial Times». «Δεν μπορώ να αποκλείσω ζημία στο έτος, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι θα επηρεαστούμε από την παγκόσμια κρίση».

Η δήλωση έγινε καθώς οι αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υπέστησαν νέα κατρακύλα, με τα χρηματιστήρια να καταρρέουν υπό το βάρος του «ξεπουλήματος» στα χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης και όλου του πλανήτη. Οι ρωσικές μετοχές βυθίστηκαν 14% και οι συναλλαγές διακόπηκαν, ενώ οι πολωνέζικες μετοχές 4%.

Οι παρατηρητές βλέπουν λίγες πιθανότητες σταθεροποίησης στην περιοχή, εάν δεν ηρεμήσουν οι παγκόσμιες αγορές. Η αυστριακή τράπεζα Erste αναφέρει σε έκθεσή της: «Συνολικά, οι αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να καθορίζονται από την εξέλιξη στην παγκόσμια κρίση. Οπότε, η αναζήτηση του "πάτου" θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο την ερχόμενη εβδομάδα».

Στην EBRD, που ανήκει σε περίπου 60 κυβερνήσεις-μετόχους, η φετινή χρηματοοικονομική εμφάνιση θα καταδεικνύει την κάθετη διολίσθηση στα κορυφαία χρηματιστήρια της περιφέρειας, με τον δείκτη MSCI Ανατολικής Ευρώπης να έχει υποχωρήσει 69,7% σε δολάρια. Ο κ. Mirow δήλωσε ότι τα ακριβή αποτελέσματα δεν θα γνωστοποιηθούν πριν από τα τέλη του έτους, λόγω της μεταβλητότητας στις αγορές και των συνομιλιών για τις αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Ο ίδιος δήλωσε πάντως ότι τα δάνεια, σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις σε μετοχές, βρίσκονται σε «καλά επίπεδα» και έχει σημειωθεί μικρή επιδείνωση στην πιστωτική ποιότητα, που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες εξακολουθούν να αποπληρώνουν εγκαίρως. Παρ' όλα αυτά, η EBRD έχει ήδη ανακοινώσει άνοιγμα 135 εκατ. δολ. στη Lehman Brothers, τη χρεοκοπημένη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ.

Πάντως ο κ. Mirow επέμεινε ότι η EBRD δεν θα περιστείλει τις δραστηριότητές της και προτείνει να επενδυθούν του χρόνου 5,95 δισ. δολ., λίγα παραπάνω από τα φετινά 5,8 δισ. ευρώ το μάξιμουμ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η τράπεζα προσφέρει επιπλέον βοήθεια σε τράπεζες, αλλά μόνο σε εκείνες στις οποίες έχει ήδη επενδύσει η EBRD. Δεν δέχτηκε να δημοσιοποιήσει μεγέθη για το ύψος της τραπεζικής αυτής στήριξης.

Την τελευταία φορά που η EBRD σημείωσε ζημία ήταν το 1998, το έτος της ρωσικής κρίσης, που έκλεισε με απώλειες 51,2 εκατ. ευρώ. Πέρυσι αποκομίστηκαν κέρδη 1,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα αποθέματα συν τα αποπληρωμένα κεφάλαια να ανέρχονται στα 13,9 δισ. ευρώ ή 42% του συνόλου των ενεργητικών 33,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό κεφαλαιοποίησης σε σύγκριση με τις εμπορικές τράπεζες.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v