Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα "βουτιά" στη Wall λόγω οικονομικών φόβων

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Wall Street, εν μέσω φόβων για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Στο 5,4% οι εβδομαδιαίες απώλειες του Dow, στο 9,3% του Nasdaq, στο 6,8% του S&P. Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Wall Street, καθώς οι φόβοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας ώθησαν τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, μετά την χθεσινή ανοδική εκτόνωση η αμερικανική αγορά επανήλθε σήμερα σε πτωτικό κανάλι, ακολουθώντας την εικόνα και των άλλων διεθνών αγορών, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί μπροστά στο ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να μετατραπεί σε ύφεση

Φόβους που ενίσχυσε η εκτίμηση του επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Standard & Poor’s κ. ο Sam Stovall, ο οποίος προβλέπει ότι ο «πάτος» για τον δείκτη S&P 500 βρίσκεται στις 700 μονάδες.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών, ειδικότερα μετά τις προειδοποιήσεις διεθνών κολοσσών όπως η Samsung, η Microsoft, η Air France-KLM, η Volvo και η Peugeot.

Έτσι, ο Dow Jones που ξεκίνησε με πτώση περίπου 430 μονάδων, αν και πρόσκαιρα κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειές τους, έκλεισε τελικά 312 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 8.378,95 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,59% και διευρύνοντας την εβδομαδιαία υποχώρησή του στο 5,4%.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 1.552,03 μονάδες, με πτώση 3,23%, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο δείκτης να βρεθεί 9,3% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Τέλος, ο S&P 500 υποχώρησε σήμερα κατά 3,45%, στις 876,77 μονάδες, αρκετά υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του, ολοκληρώνοντας ωστόσο την εβδομάδα με απώλειες 6,8%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,09 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 1 προς 5. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των National City, General Electric, Citigroup, AIG και Bank Of America.

Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε περίπου τα 2,03 δισ. τεμάχια, με αναλογία 3 πτωτικές μετοχές για κάθε 1 ανοδική. Οι υψηλότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στους τίτλους των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel και Cisco Systems.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, ισχυρές πιέσεις για πολλοστή φορά δέχθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τον τίτλο της National City να καταγράφει πτώση της τάξης του 25% μετά την είδηση για εξαγορά της από την PNC Financial Services έναντι 5,5 δισ. δολαρίων.

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν και οι τίτλοι των εταιριών ενέργειας, λόγω της «βουτιάς» που σημείωσε η τιμή του «μαύρου χρυσού».

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του light crude oil αν και ενδοσυνεδρικά έφτασε μια ανάσα από τα 70 δολάρια έκλεισε τελικά με ισχυρές απώλειες 4,91% στα 64,51 δολάρια το βαρέλι.

Το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε πτώση 17,98%, στα 3,01 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 10,27%, στα 6,03 δολάρια. Απώλειες 9,84% και για την 3E, στα 11 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ισχυρές απώλειες, αν και μακριά από τα χαμηλά ημέρας, κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, υπό τον φόβο της οικονομικής ύφεσης.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 5% και ολοκλήρωσε στις 3.883,36 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 4,96% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.295,67 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 3,54% και έκλεισε στις 3.193,79 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v