Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "ελεύθερη πτώση" (και) η Wall Street

Σε έντονα πτωτικό κανάλι κινείται η Wall Street ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω φόβων για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Σε έντονα πτωτικό κανάλι κινείται η Wall Street ακολουθώντας την πορεία των αγορών διεθνώς, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω εντεινόμενων φόβων για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενδεικτικό της ψυχολογίας των επενδυτών είναι η εκτίμηση του κ. ο Sam Stovall επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Standard & Poor’s, ο οποίος «βλέπει» τον «πάτο» του δείκτη S&P 500 στις 700 μονάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Stovall, καταγράφεται ξεπούλημα στις αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η παγκόσμια επιβράδυνση θα μετατραπεί σε μια παγκόσμια ύφεση ή χειρότερα.

«Σε μια κατάσταση όπως η σημερινή μπορείς είτε να πουλήσεις και να κρυφτείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Stovall, «είτε να εντοπίσεις ένα πιθανό χαμηλό και να το χρησιμοποιήσεις για να προσδιορίσεις μια επερχόμενη αγοραστική ευκαιρία».

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα ενέτεινα οι ανησυχίες για συρρίκνωση της εταιρικής κερδοφορίας, ειδικότερα μετά τις προειδοποιήσεις διεθνών κολοσσών όπως η Samsung, η Microsoft, η Air France-KLM, η Volvo και η Peugeot.


Έτσι, ο Dow Jones αυτήν την ώρα υποχωρεί πάνω από 400 μονάδες και συγκεκριμένα στις 8.267,84 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 4,87%. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 3,95% και διαμορφώνεται στις 1.540,49 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται στις 863,72 μονάδες, υποχωρώντας κατά 4,89%.

Από τις επιμέρους μετοχές, εντυπωσιακές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της General Motors (-16%). Έντονες πιέσεις δέχονται επίσης οι μετοχές των επιχειρήσεων ενέργειας, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιών.

Από τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο βρίσκεται ο τίτλος της PNC Financial Services, μετά την ανακοίνωσή της ότι προχωρά στην εξαγορά της National City αντί 5,5 δισ. δολαρίων. Ο τίτλος της τελευταίας υποχωρεί κατά 28%.

Ισχυρές απώλειες, αν και μακριά από τα χαμηλά ημέρας, κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, εν μέσω φόβων ότι η οικονομική ύφεση θα «ψαλιδίσει» την εταιρική κερδοφορία.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 5% και ολοκλήρωσε στις 3.883,36 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 4,96% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.295,67 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 3,54% και έκλεισε στις 3.193,79 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v