Νέο sell-off στις ασιατικές αγορές

Ακούραστοι εμφανίζονται οι πωλητές στις ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι αρκετοί δείκτες περιορίζουν τις αρχικές – ομολογουμένως εξαιρετικά ισχυρές – απώλειές τους. Απώλειες 2,46% για Nikkei.

Ακούραστοι εμφανίζονται οι πωλητές στις ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι αρκετοί δείκτες περιορίζουν τις αρχικές – ομολογουμένως εξαιρετικά ισχυρές – απώλειές τους.

Η διατήρηση των ισχυρών πιέσεων αποδίδεται, πλέον, στις έντονες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ για αρκετές χώρες η ύφεση θεωρείται δεδομένη είτε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου είτε στα αμέσως επόμενα.

Ταυτόχρονα η ανακοίνωση όλο και περισσότερο αρνητικών οικονομικών μεγεθών εκ μέρους επιχειρήσεων (σχεδόν για όλους τους κλάδους και όχι μόνο για τον τραπεζικό), καθιστά σαφές ότι η κρίση έχει «περάσει» στην «κλασσική» παραγωγική διαδικασία, με το επόμενο θύμα να είναι, σαφώς, η κατανάλωση.

Απτή απόδειξη ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται, πια, μόνο στις τράπεζες, αποτελεί η πορεία εταιρειών όπως η Mazda Motors, η οποία υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000, μετά και την «έκρηξη» του γεν, που απειλεί να πλήξει ακόμη περισσότερο τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Απώλειες 7,7% για την Korea Electric Power, ενώ οι μετοχές των BHP Billiton και Rio Tinto αποδυναμώνονται υψηλότερα του 8%, μετά την ανακοίνωση της BHP ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού θα «μπλοκάρουν» την προσπάθεια εξαγοράς της Rio Tinto.

Στο 4,4% η πτώση για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2004, «ανεβάζοντας», παράλληλα τις ετήσιες απώλειές του στο 47%.

Εξαιρετικά ισχυρά πλήγματα δέχεται η αγορά της Ν. Κορέας, με τον δείκτη Kospi να καταγράφει απώλειες έως και 9%, αν και υπάρχει μερική «αποκατάσταση», καθώς η πτώση του περιορίστηκε στο 7,46%.

Προσπάθεια «αντίστασης» από τους επενδυτές στην ιαπωνική αγορά, καθώς ο Nikkei βρέθηκε να χάνει έως και 5,5%, διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, αλλά κατόρθωσε να «μαζέψει» σημαντικά την πτώση του, η οποία διαμορφώθηκε στο 2,46%.

Κλοιός πιέσεων και για τις αγορές Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, όπου οι ASX και Hang Seng αποδυναμώνονται 4,37% και 4,65%.

Σαφώς οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές έλαβαν «σήμα» και από τους «συναδέλφους» τους στην Wall Street, η οποία κατέγραψε νέα ισχυρή πτώση στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8.519 μονάδες με πτώση 5,69%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 4,77%, στις 1.615 μονάδες. Απώλειες 6,1% για τον S&P 500, στις 896 μονάδες.

Πιέσεις καταγράφονται στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,49%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται υψηλότερα του 4% και τον CAC 40 να σημειώνει απώλειες 0,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v