Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Χαμηλός ο συστημικός κίνδυνος λέει η GS

Η μείωση της κερδοφορίας των τουρκικών τραπεζών δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα θεμέλια του συστήματος σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Τουρκία: Χαμηλός ο συστημικός κίνδυνος λέει η GS
Η μείωση της κερδοφορίας των τουρκικών τραπεζών δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα θεμέλια του συστήματος σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει ο οίκος, υπήρξαν πρόσφατα επαφές με τουρκικές τράπεζες και κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εκτιμηθεί ο ενδεχόμενος αρνητικός αντίκτυπος από τις πρόσφατες διακυμάνσεις του εγχώριου νομίσματος και των spreads των επιτοκίου, στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

Οι τουρκικές τράπεζες εκτιμούν ότι καταθέσεις σε συνάλλαγμα γύρω στα 6 - 8 δισ. δολ. "δραπέτευσαν" από το σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες. Η απομείωση αυτή οφείλεται στη φυγή ξένων επενδύσεων και στους εγχώριους παίχτες που αποκομίζουν κέρδη επενδύοντας σε ξένο συνάλλαγμα και αγοράζουν στην ευρωπαϊκή αγορά για καλύτερες αποδόσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν η καθαρή εκροή 4 δισ. αφού το μεγαλύτερο μέρος των εκροών επέστρεψε στις τράπεζες με τη μορφή καταθέσεων στο εγχώριο νόμισμα. Η ρευστότητα σε συνάλλαγμα μειώθηκε σημαντικά χωρίς όμως να αποτελεί ακόμη πρόβλημα, αναφέρει η G.S.

Η ρευστότητα σε τουρκικές λίρες διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα, όμως το κόστος των καταθέσεων αυξάνεται εξαιτίας των υψηλών επιπέδων των επιτοκίων (οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά). Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια καταθέσεων κυμαίνονται στο 21,5% (σε σχέση με το 19,75% όπου βρίσκονταν στο β΄ τρίμηνο).

Σύμφωνα πάντα με τις διαπιστώσεις του οίκου, οι τράπεζες διαπιστώνουν δύο κυρίαρχες τάσεις: αφενός την αναζήτηση ασφάλειας από τους μικρούς καταθέτες, γεγονός που απέβη προς όφελος των κρατικών και των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών, αφετέρου τη μετακίνηση ρευστού από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως οι πολυεθνικές σε τράπεζες με τις οποίες διατηρούν στενότερες σχέσεις.

Οι τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους ρυθμιστικούς φορείς για να εφαρμοστούν μέτρα αντίστοιχα με την Ευρώπη, όπως ο λογιστικός κανόνας mark to market.

Οι τουρκικές τράπεζες κατέχουν ένα μόνο είδος χρεογράφου, κρατικά ομόλογα, αλλά δεδομένης της αύξησης των αποδόσεων κατά 450 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα και της υποτίμησης της λίρας κατά 20% έναντι του δολαρίου οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές απομειώσεις στα ίδια κεφάλαιά τους. Η Goldman Sachs την υπολογίζει σε 2% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Όπως σημείωνε η G.S. και στην αναφορά της 3ης Σεπτεμβρίου, παραμονεύουν δύο βασικοί κίνδυνοι: οι προβλέψεις για ανάπτυξη και αύξηση των κερδών να διαψευστούν και η ποιότητα του ενεργητικού να επιδεινωθεί, από τη σκοπιά τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρηματιών.

Παρ' όλα αυτά, το συστημικό ρίσκο παραμένει χαμηλό. Οι βασικότεροι λόγοι: Ο δείκτης των δανείων επί των καταθέσεων είναι στο 75% (98% τουρκική λίρα, 27% συνάλλαγμα). Η έκθεση σε συναλλαγματικό κίνδυνο είναι μηδενική ως αποτέλεσμα του σφιχτού ελέγχου που υπόκεινται οι τουρκικές τράπεζες σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, οι βασικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) είναι υψηλοί και ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα αφορά κυρίως σε μεγάλους εξαγωγείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v