Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντέδρασαν οι ασιατικές αγορές στη συμφωνία της τελευταίας στιγμής με την οποία αποφεύγεται – προς το παρόν – ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 14.586 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,03% στις 23.222 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 0,29% στις 2040 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,33% στις 5281 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,09% στις 2191 μονάδες και ο CSI 300 υποχωρεί κατά 0,17% στις 2417 μονάδες. Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι μετοχές των κινεζικών τραπεζών καθώς υπάρχουν αναφορές ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας προτίθεται να μειώσει τη διαθέσιμη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε προ ολίγου ότι ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την 35σέλιδη νομοθεσία που αίρει το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αυξάνει το όριο χρέους της χώρας.
Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο παρά πέντε θα παρατείνει την δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ μόνο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα διαθέτει τα εργαλεία να παρατείνει προσωρινά την δυνατότητα δανεισμού της και πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Πέραν της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, και της πλήρους χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός διμερούς πάνελ από τη Βουλή και τη Γερουσία που θα κληθεί να βρει τρόπους για μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν από το σύνολο του Κογκρέσου.
«Τώρα που η διαμάχη τελείωσε η προσοχή μπορεί να στραφεί στα οικονομικά στοιχεία που δεν έχουν ανακοινωθεί και τις οικονομικές επιπτώσεις από το κυβερνητικό λουκέτο» εξηγεί ο Gary Yau της Credit Agricole και συμπληρώνει: «Το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς σενάριο μπορεί να εξελιχθεί σε λίγους μήνες επίσης βρίσκεται στο νου των επενδυτών. Πάντως, θεωρούμε ότι το κλίμα θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα»
Ένα από τα βασικά στοιχεία που περιμένουν τώρα οι αγορές είναι ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ – που θα καθορίσει και την πολιτική της Fed. Οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν ότι χρειάζονται τρεις ημέρες για να ολοκληρώσουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.