Την τελευταία στιγμή το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε συμφωνία προκειμένου να μπει ένα τέλος στο μερικό κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να απομακρυνθεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από το χείλος μιας ιστορικής χρεοκοπίας.
Μετά από εβδομάδες πυρετωδών διαβουλεύσεων, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασαν τελικά τα μέτρα για τις δαπάνες, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι παραιτήθηκαν από την προσπάθειά τους να συνδέσουν τη νομοθεσία με αλλαγές στο Obamacare.
Η Γερουσία, της οποίας ηγούνται οι Δημοκρατικοί, πέρασε τα μέτρα με ψήφους 81 υπέρ έναντι 18 κατά, και ακολούθησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, με 285 ψήφους υπέρ και 144 κατά.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε προ ολίγου ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την 35σέλιδη νομοθεσία που αίρει το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αυξάνει το όριο χρέους της χώρας.
Νωρίτερα, μετά την ψήφιση του νόμου από τη Γερουσία και λίγη ώρα πριν αυτή ψηφιστεί και από τη Βουλή, ο Ομπάμα δήλωσε ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να διαλύουμε αυτό το σύννεφο αβεβαιότητας και αγωνίας από τις επιχειρήσεις μας και τον αμερικανικό λαό».
«Ελπίζω πως την επόμενη φορά δεν θα φτάσουμε στην 11η ώρα», συμπλήρωσε.
Όπως γνωστοποίησε η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, οι υπάλληλοι θα επιστρέψουν σήμερα το πρωί στις θέσεις τους.
Απετράπη μια πιθανή καταστροφή
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, δήλωσε πως «η παγκόσμια οικονομία απέφυγε μια πιθανή καταστροφή».
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το αμερικανικό Κογκρέσο έκανε ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα, βάζοντας τέλος στο μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και αυξάνοντας το όριο χρέους, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις λειτουργίες της χωρίς διακοπή για τους επόμενους μήνες, ενώ θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.
Για τη συνέχεια, θα είναι απαραίτητο να μειωθεί η αβεβαιότητα σε ότι αφορά την διεξαγωγή της δημοσιονομικής πολιτικής, αυξάνοντας το όριο χρέος με έναν πιο διαρκή τρόπο. Συνεχίζουμε επίσης να ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2014 και να αντικαταστήσουν τις αυτόματες περικοπές (sequester) με μέτρα που θα εφαρμοστούν σταδιακά, τα οποία δεν θα βλάπτουν την ανάκαμψη, και να υιοθετήσουν ένα ισορροπημένο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο».
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο παρά πέντε θα παρατείνει την δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ μόνο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα διαθέτει τα εργαλεία να παρατείνει προσωρινά την δυνατότητα δανεισμού της και πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Πέραν της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, και της πλήρους χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός διμερούς πάνελ από τη Βουλή και τη Γερουσία που θα κληθεί να βρει τρόπους για μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν από το σύνολο του Κογκρέσου.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ορισμένες διαδικασίες εξακρίβωσης των εισοδημάτων αυτών που αναζητούν επιδοτήσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας του 2010 για τον τομέα της Υγείας.
Δύσκολη η συνέχεια
Η συμφωνία πάντως θα προσφέρει προσωρινή μόνο ανακούφιση, καθώς δεν επιλύει τα θεμελιώδη προβλήματα των δαπανών και των ελλειμμάτων, ενώ, λόγω του προσωρινού της χαρακτήρα, οι Αμερικάνοι έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας ακόμα πολιτικής διαμάχης για τον προϋπολογισμό και ενός ακόμα "λουκέτου" στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις αρχές του επόμενου έτους.
Το διμερές πάνελ θα ξεκινήσει τις εργασίες του εντός των προσεχών ημερών και θα πρέπει να ανακοινώσει τις συστάσεις του μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για την περίπτωση που η επιτροπή αυτή δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε συστάσεις, καθώς η κρατική χρηματοδότηση λήγει στις 15 Ιανουαρίου, η απειλή ενός ακόμα "λουκέτου" στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες αναμένεται να πιέσει τους νομοθέτες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά, η προηγούμενη εμπειρία από τέτοιου είδους επιτροπές δεν είναι και η καλύτερη, καθώς η Ουάσινγκτον είδε πολλές φορές επιτροπές που συστάθηκαν για το έλλειμμα και υπερεπιτροπές που συστάθηκαν για διαπραγματεύσεις να αποτυγχάνουν στο έργο τους. Έτσι, θεωρείται δύσκολο τα πράγματα να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά.
Παρά το ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός των ελλειμμάτων, ωστόσο θα είναι δύσκολο να ξεφύγουν από τις κομματικές τους θέσεις. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έχει δηλώσει πως για να σταθεροποιηθεί το αμερικανικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, απαιτούνται επιπλέον περικοπές περίπου 2 τρισ. δολαρίων τα επόμενα δέκα χρόνια.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν οι περικοπές των δαπανών θα προέλθουν από τα ακριβά ομοσπονδιακά προγράμματα επιδομάτων όπως είναι για παράδειγμα το Medicare και η Κοινωνική Ασφάλιση, κάτι που βρίσκει παντελώς αντίθετους τους Δημοκρατικούς. Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των φόρων στους πλούσιους μέσω της κατάργησης ορισμένων φοροαπαλλαγών, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να χρησιμοποιηθούν οι περικοπές προκειμένου να μπορέσει να μειωθεί η φορολογία.
Παράλληλα, στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθει και το θέμα του Obamacare. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί πως σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για να ξαναπροσπαθήσουν να σταματήσει η χρηματοδότηση και να καθυστερήσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.