Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιλογή Γέλεν στήριξε τις ασιατικές αγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες με την εξαίρεση του Χονγκ Κονγκ. Ο Μπαράκ Ομπάμα επιλέγει την Τζάνετ Γέλεν για το τιμόνι της Fed και καλεί τους Ρεπουμπλικάνουν σε συζητήσεις για το όριο χρέους "χωρίς απειλές".

Η επιλογή της Τζάνετ Γέλεν για την προεδρία της Fed στήριξε τις αγορές παρά την έντονη νευρικότητα που επικρατεί ως προς τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον και το παρατεταμένο αδιέξοδο για το όριο χρέους.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 14.037 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,59% στις 23.042 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 2002 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX οριακά υψηλότερα κατά 0,07% στις 5151 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,31% στις 2205 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,26% στις 2448 μονάδες.

Δημοσιεύματα των Financial Times, της Wall Street Journal αλλά και του Reuters επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου βάσει των οποίων ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να αναθέσει τα ηνία της πιο μεγάλης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο στην Τζάνετ Γέλεν καθώς λήγει η θητεία του Μπεν Μπερνάνκε. Επισήμως, η επιλογή της κας. Γέλεν αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη στο Λευκό Οίκο παρουσία και του Μπεν Μπερνάνκε.

Η Τζάνετ Γέλεν θεωρείται αρχιτέκτονας της πολιτικής νομισματικών κινήτρων που υιοθέτησε η Fed εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Με την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed πρακτικά οδηγείται σε μία περίοδο παρατεταμένης επεκτατικής νομισματικής πολιτικής με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Παρόλα αυτά η νευρικότητα επιμένει ως προς το όριο χρέους καθώς πλησιάζει απειλητικά η καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε για «οικονομικό χάος» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία και οι ΗΠΑ αθετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να συζητήσουν χωρίς απειλές.

Στο μέτωπο της οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για το ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας στο 2,9% για φέτος, κάνοντας κυρίως λόγω για αποδυνάμωση των προοπτικών ως προς τις αναδυόμενες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v