Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Έντονες πιέσεις και νευρικότητα για το αδιέξοδο στο Κογκρέσο. 24 ώρες προθεσμία να κλείσουν δραστηριότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στροφή των επενδυτών στον χρυσό.

Έντονες πιέσεις ασκούνται στις ασιατικές αγορές καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έντονη νευρικότητα το αδιέξοδο που παρατηρείται για μία ακόμη φορά στο Κογκρέσο αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το όριο χρέους. Λιγότερες από 24 ώρες μένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που θα οδηγήσει και σε κλείσιμο βασικών δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν δείχνουν έτοιμοι να συμφωνήσουν.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,06% στις 14.455 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,29% στις 22.907 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 1996 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 1,59% στις 5217 μονάδες.

Εξαίρεση αποτελεί η κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,4% στις 2168 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,25% στις 2400 μονάδες.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Dick Durbin ρωτήθηκε εάν πιστεύει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κλείσει δραστηριότητες για πρώτη φορά μετά το 1996 και απάντησε «φοβάμαι πως ναι».

Η τιμή του χρυσού, της επικρατέστερης επιλογής των επενδυτών σε περιπτώσεις πολιτικής και μακροοικονομικής αβεβαιότητας, ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου, αγγίζοντας τα 1,352 δολ. ανά ουγκιά.

Ακόμη και με τις σημερινές ρευστοποιήσεις ωστόσο, οι ασιατικές αγορές κλείνουν ένα καλό τρίμηνο. Ο δείκτης MSCI Aσίας εκτός Ιαπωνίας καταγράφει κέρδη 6% από τις αρχές Ιουλίου.

«Απέχουμε πολύ από τα επίπεδα πανικού, αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί για να μειώσουν θέσεις οι επενδυτές λόγω της αδράνειας στο πολιτικό αδιέξοδο των ΗΠΑ» δήλωσε ο Kenichi Hirano της Tachibana Securities .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v