Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έκπληξη της Fed ώθησε τις ασιατικές αγορές

Οι προβλέψεις των αναλυτών διαψεύσθηκαν και η τάση στις αγορές άλλαξε. Ευρεία άνοδος για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας καθώς η Fed αποφασίζει παύση πυρός. Κέρδη για τράπεζες και κλάδο βασικών πόρων. Κλειστές οι αγορές σε Κίνα, Ταϊβάν, Κορέα.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε την έκπληξη και δεν προχώρησε στο πρώτο βήμα του περιβόητου “tapering” (μείωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) όπως περίμεναν άπαντες.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,8% στις 14.766 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με άνοδο 1,62% στις 23.492 μονάδες. Ο αυστραλιανός ASX κατέγραψε ενίσχυση 1,08% στις 5285 μονάδες.

Στην Ινδονησία η συνεδρίαση ξεκίνησε με ράλι 7,4%, αλλά γρήγορα τα κέρδη περιορίστηκαν στο 4,5%, ενώ στις Φιλιππίνες η άνοδος αγγίζει το 2,9%. Στην Ινδία, ο δείκτης Sensex καταγράφει κέρδη 2,7% με πρωτοπόρο τον τραπεζικό κλάδο, ενώ και η ινδική ρουπία καταγράφει μίνι ράλι 2,3% έναντι του δολαρίου.

Οι αγορές σε Κίνα, Κορέα και Ταϊβάν είναι κλειστές λόγω αργίας.

Την προηγούμενη, Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σε νέα ρεκόρ. Ο FTSE All-World βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008 και ο σχετικός δείκτης για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού καταγράφει κέρδη 2,1%. Οι αποδόσεις των 10ετών Treasury μειώθηκαν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,68%, ενώ το ευρώ διαμορφώνεται πλέον στο 1,3532 δολ., που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, λόγω της κάθετης πτώσης του αμερικανικού νομίσματος.

«Οι αγορές έχουν ενθουσιαστεί ενώ αναμένονται και νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών» υποστηρίξει ο Φρέντερικ Νιούμαν της HSBC και συμπληρώνει: «Με τα κινεζικά στοιχεία να ανακάμπτουν και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να τρέχει με τις μηχανές στο φουλ, φαίνεται πως η Ασία ανακτά τη δύναμή της»

Οι αναδυόμενες αγορές άλλωστε, ήταν εκείνες που είχαν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα τον τελευταίο καιρό με τα σενάρια για μείωση της ρευστότητας από τη Fed.  Με τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Μπεν Μπερνάνκε να φουντώνουν οι επενδυτές εγκατέλειπαν τις αναδυόμενες αγορές με αποτέλεσμα τα νομίσματά τους να καταγράφουν κάθετη πτώση. Το θέμα είχε απασχολήσει ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την Κριστίν Λαγκάρντ να καλεί τη Fed να συμπεριλάβει στην σκέψη της και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το tapering στην παγκόσμια οικονομία.

Τα σενάρια όμως, δεν υλοποιήθηκαν και ο Μπερνάνκε δεν προχώρησε στο tapering. Τα επιτόκια έμειναν αμετάβλητα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έμεινε αμετάβλητο στα 85 δις. δολ. μηνιαίως (οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 10 δις. δολ). Η Fed μάλιστα προχώρησε σε υποβάθμιση προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία για το 2013 και το 2014. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι θα κινηθεί μεταξύ 2% με 2,3% το 2013 από 2,3% ως 2,8% προηγουμένως και μεταξύ 2,9% και 3,1% το 2014 από 3% με 3,5% που προέβλεπαν τον Ιούνιο. Το 2015 η Fed προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 3% με 3,5%.

To 2016 η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% με 3,3%.Παράλληλα, προβλέπουν ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 7,1% με 7,3% στο τέλος του 2013, στο 6,4% το 2014, στο 5,9% το 2015 και στο 5,4% το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v