Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Ανακούφιση στους επενδυτές για τις εξελίξεις στη Συρία και την αποτροπή της στρατιωτικής επέμβασης. Ανοδικά κινείται το δολάριο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι εξαγωγικές.

Ανοδικά κινήθηκαν για Τρίτη συνεχή συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη από την ευρεία άνοδο σε ευρωπαϊκές αγορές και Wall Street και με τους επενδυτές ανακουφισμένος ως προς την αποφυγή επέμβασης στη Συρία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei (που είχε ξεχωρίσει με ισχυρά κέρδη κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις) έμεινε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 14.425 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 2003 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX ενισχυμένος κατά 0,44% στις 5221 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,13% στις 22947 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,54% στις 2250 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,77% στις 2493 μονάδες.

Η Συρία δήλωσε ότι αποδέχεται τη ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου, ότι θα σταματήσει να κατασκευάζει χημικά όπλα και πως θα αποκαλύψει που φυλάσσονται τα αποθέματά της. Η εξέλιξη αυτή εκμηδένισε τις ανησυχίες για άμεση επέμβαση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά πετρελαίου και τη διεθνή οικονομία.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα στο χθεσινό του διάγγελμα δήλωσε πως ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία που θα του έδινε το πράσινο φως για επέμβαση, ενώ ζήτησε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε ενίσχυση του δολαρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,8% στα 100,38 γεν ανά δολάριο, δίνοντας στήριξη στις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών και ιδιαίτερα των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Toyota ενισχύθηκε κατά 0,8%. Στον αντίποδα, διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται στις μετοχές των ιαπωνικών κατασκευαστικών εταιρειών που είχαν διαδραματίσει ράλι τις προηγούμενες ημέρες, καθώς έγινε γνωστό ότι το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Έτσι,. η Kajima Corp υποχωρεί κατά 1,9% και η Taisei κατά 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v