Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «πράσινο» οι ασιατικές αγορές

Ανοδικά οι ασιατικοί δείκτες καθώς αλλάζουν τα σενάρια για τη Fed. Τι συνεπάγεται η παραίτηση Σάμερς από την κούρσα διαδοχής. Σημαντική υποχώρηση του δολαρίου. Κέρδη για βασικούς πόρους και τράπεζες. Κλειστή η αγορά στο Τόκιο λόγω αργίας

Με το δεξί ξεκίνησε η εβδομάδα για τις ασιατικές αγορές που κινούνται ανοδικά. Βασική αιτία είναι η παραίτηση του Λόρενς Σάμερς από την κούρσα διαδοχής του Μπεν Μπερνάνκε στη Fed που ενθάρρυνε τους επενδυτές.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,26% στις 23.204 μονάδες, ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 0,96% στις 2013 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,57% στις 5244 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,08% στις 2237 μονάδες και ο CSI 300 είναι αμετάβλητος στις 2488 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

Ο Σάμερς ήταν το φαβορί για την ηγεσία της Fed καθώς σύμφωνα με δημοσίευματα ήταν η πρώτη επιλογή του προέδρου Οπάμα. Πολλοί επενδυτές θεωρούσαν ότι με το Σάμερς στο τιμόνι, η Fed θα προχωρούσε επιθετικά στο λεγόμενο tapering, δηλαδή στη μείωση των αντισυμβατικών μέτρων και της ρευστότητας προς την αγορά. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται αρκετά πλέον είναι εκείνο της Τζάνετ Γέλεν.

«Οι αγορές ενθαρρύνονται επειδή η Fed υπό τη Γέλεν πιθανότατα δεν θα ασκήσει πιέσεις στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης απομακρύνοντας πολύ γρήγορα τα αναπτυξιακά μέτρα» εξηγεί ο Ρικ Σπούνερ, της CMC Markets.

Οι κυκλικοί κλάδοι είναι εκείνοι που καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο, όπως ο ενεργειακός και ο κλάδος βασικών πόρων. Έτσι, η μετοχή της ΒΗP Biliton ενισχύεται κατά 0,6% της Rio Tinto κατά 1%, της Cnooc κατά 0,8% και της Noble Group κατά 5%.

Επίσης μετοχές με γενναιόδωρα μερίσματα του τραπεζικού κλάδου κινήθηκαν ανοδικά λόγω των προσδοκιών για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Η Bank of China ενισχύεται κατά 1,4% και η HSBC κατά 4,3%.
Έντονες είναι επίσης οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος με το δολάριο να υποχωρεί σημαντικά καθώς βρέθηκε στα 98,84 γεν (από 99,37 γεν την Παρασκευή).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v