Αδύναμες να κρατήσουν τον ενθουσιασμό της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν οι ασιατικές αγορές με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. «Το σενάριο για παγκόσμια ανάπτυξη είναι πραγματικό, αλλά ενδεχομένως να μην αρκεί για να δώσει περαιτέρω στήριξη στις αγορές τώρα» εξηγεί ο Chris Weston της IG και συμπληρώνει: «ίσως να είναι και υγιές να έχουμε κάποιες διορθώσεις».
Έτσι στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στις 14.732 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,8% στις 23183 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,11% στις 2007 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,25% στις 5232 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,59% στις 2208 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,15% στις 2443 μονάδες.
Στη Wall Street είχαμε την τρίτη διαδοχική πτώση για Dow Jones και S&P 500 με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται σε δηλώσεις αξιωματούχων της Fed ως προς το πότε θα γίνει τελικά το περιβόητο tapering της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης, William Dudley, υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρή για να αποσύρει τα μέτρα στήριξης.
Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της Philadelphia Trust Co, Richard Sichel, o οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως του 1,9 δισ. δολ., «όσο περισσότερα στελέχη της Fed μιλάνε δημόσια, τόσο περισσότερο μπερδεύονται οι επενδυτές για τις προθέσεις των τραπεζιτών αναφορικά με την άσκηση νομισματικής πολιτικής. Πάντως τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών ήταν θετικά όπως και τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας.
Πέρα όμως από το QE, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, που αρχίζει το νέο οικονομικό έτος, αλλιώς επαπειλείται διακοπή της λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών ή ακόμα και στάση πληρωμών.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό νόμισμα ανέκαμψε έναντι του δολαρίου στα 98,72 γεν από 98,84 γεν τη Δευτέρα, εξέλιξη που επέφερε πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Η μετοχή της Toyota καταγράφει απώλειες 0,6% και της Honda 1,2%. Πτωτικά κινούνται και οι μεταλλευτικές με τη Rio Tinto να υποχωρεί κατά 1,1% και την BHP Billiton κατά 0,8%.