Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις καταγράφουν οι ασιατικές αγορές, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να ξεχωρίζει καθώς ευνοείται από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία. Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές καταγράφουν μικρές διορθωτικές κινήσεις από την ισχυρή άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας με την απόφαση της Fed να τηρήσει στάση αναμονής.
Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 14.742 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,45% στις 23.401 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 2009 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,47% στις 5245 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,15% στις 2217 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,34% στις 2465 μονάδες.
Ο κινεζικός βιομηχανικός κλάδος το Σεπτέμβριο κατέγραψε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 51,2 από 50,1 τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. "Δεδομένης της αναπτυξιακής τάσης, η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης που έχει τεθεί στο 7,5%" υποστηρίζει ο Τινγκ Λου, της Bankf of America Merrill Lynch.
Οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές όμως κινήθηκαν στο ρυθμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Την Παρασκευή, ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Fed του St Louis δήλωσε πως θα μπορούσε να αποφασιστεί μικρή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Οκτώβριο. Η δήλωση Μπούλαρντ μετρίασε τον αρχικό ενθουσιασμό από την αιφνιδιαστική απόφαση της Fed να μην προχωρήσει στο περιβόητο tapering.
Ως προς τη νίκη Μέρκελ, ήταν μάλλον προεξοφλημένη για τις ασιατικές αγορές. Το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά στα 1,3553 δολ., αλλά σίγουρα υποχώρησε στα 1,3526 δολ.