Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγωμένες οι αγορές της Ασίας

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους ασιατικούς δείκτες. Αβέβαιος ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Αύξηση φορολογίας στην Ιαπωνία. Κλειστά τα χρηματιστήρια σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ

Με ψυχραιμία αντιδρούν οι ασιατικές αγορές στο «λουκέτο» της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους περισσότερους δείκτες να καταγράφουν οριακές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 14.484 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 1998 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 5209 μονάδες.

Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα είναι κλειστές λόγω αργίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 98,11 δολ. εξέλιξη που στήριξε τις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Honda, της αυτοκινητοβιομηχανίας που πραγματοποιεί το 80% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, κατέγραψε άνοδο 1,1%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας για το δυσμενές σενάριο στις ΗΠΑ, όταν έγινε πλέον πασιφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με πτώση που ξεπέρασε το 2%.

«Οι trader όμως, αναφέρουν ότι ακόμη ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι αβέβαιος» σχολιάζει το marketwatch. «Για αυτό οι επενδυτές τηρούν τώρα στάση αναμονής» εξηγεί ο Κοσούκε Χανάο, της HSBC συμπληρώνοντας πως στην εξίσωση μπαίνουν και άλλοι παράγοντες όπως πως θα αντιδράσει η Fed μετά από αυτές τις εξελίξεις. «Εάν η Fed αποφασίσει για το tapering και οι βουλευτές συμβιβαστούν για το όριο χρέους, τότε θα υπάρξουν αγοραστές για το δολάριο» εξηγεί ο Χανάο.

Επιπλέον, στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε παρουσίασε την πρώτη αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων από το 1997, η οποία ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένη από τις αγορές. Συμπλήρωσε επίσης ότι αργότερα σήμερα θα ανακοινωθεί πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας ως αντιστάθμισμα στην αύξηση της φορολογίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v