Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά βήματα ανόδου στις ασιατικές αγορές

Ενδείξεις για συμφωνία στις ΗΠΑ ίσως και σήμερα. Συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο μεταλλευτικός κλάδος με άλμα 5,8% για τη Fortescue Metals. Κέρδη και για τις κινεζικές τράπεζες.

Με τα ανώτατα στελέχη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας ως προς την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στις ΗΠΑ, οι ασιατικές αγορές καταγράφουν διστακτικά βήματα ανόδου.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 14.441 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,37% στις 23.306 μονάδες. Σημειώνεται πως και οι δύο αυτές αγορές ήταν χθες κλειστές λόγω αργίας.

Ο κορεατικός Kospi σημειώνει κέρδη 1,02% στις 2040 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινείται υψηλότερα κατά 1,01% στις 5259 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,34% στις 2230 μονάδες και ο CSi 300 κατά 0,48% στις 2460 μονάδες.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ, και ο Ρεπουμπλικάνος εταίρος του Μιτς ΜακΚόνελ, προέβησαν μετά τις διαπραγματεύσεις τους σε αισιόδοξες δηλώσεις. "Έχουμε κάνει εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο" ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Γερουσίας. "Ελπίζουμε πως με καλή τύχη... πως ίσως αύριο να είναι μια λαμπρή ημέρα", συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται σήμερα Τρίτη να υπάρξει ανακοίνωση συμφωνίας στη Γερουσία. "Είχαμε μια καλή ημέρα σήμερα, είχαμε μια καλή ημέρα χθες", δήλωσε από την πλευρά του ο ΜακΚόνελ, ενώ ήδη στα ειδησεογραφικά πρακτορεία υπάρχουν λεπτομέρειες της συμφωνίας. 

«Όπως είπαμε προσφάτως, οι ελπίδες για συμφωνία στην Ουάσιγκτον στηρίζουν τις μετοχές. Το κυβερνητικό λουκέτο παράλληλα, έχει δημιουργήσει κενό στη ροή οικονομικών μεγεθών» εξηγεί ο Mike O’ Rourke της Jones Trading.
Οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τη Rio Tinto να καταγράφει ισχυρή άνοδο 2,5% καθώς ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος σε νέο τριμηνιαίο ρεκόρ. Η Fortescue Metals Group εκτινάχθηκε κατά 5,8%.

Ανοδικά κινούνται και ι μετοχές των κινεζικών τραπεζών καθώς το Λονδίνο φαίνεται πως ανοίγει την πόρτα για το άνοιγμα των τραπεζών του Πεκίνου στη Γηραιά Αλβιόνα. Έτσι, η Agricultural Bank of China ενισχύεται κατά 1,4% και η China Construction Bank κατά 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v