Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στην Ασία με το βλέμμα στο Κογκρέσο

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες και ισχυρές πιέσεις στην κινεζική αγορά. Απειλή υποβάθμισης των ΗΠΑ από τη Fitch ενώ εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια χωρίς συμφωνία. Στο στόχαστρο οι εταιρείες με εξάρτηση από την αμερικανική ζήτηση.

Μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφουν οι ασιατικοί δείκτες καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, όπου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, μία ημέρα πριν την τελική προθεσμία, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το όριο χρέους.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 14.467 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,72% στις 23.169 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,31% στις 2034 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX έκλεισε υψηλότερα κατά 0,1% στις 5264 μονάδες.

Έντονες είναι οι πιέσεις στην κινεζική αγορά, όπου οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα μπαράζ οικονομικών μεγεθών, εκ των οποίων και τα κρίσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. O Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,72% στις 2195 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 1,81% στις 2422 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν το παζάρι για το όριο χρέους και τον προϋπολογισμό, η Fitch Ratings «χτυπά» απειλώντας με υποβάθμιση το outlook για την αμερικανική οικονομία σε «αρνητικό». Ένα 24ώρο προτού λήξει η προθεσμία και εξαντληθούν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ, στελέχη της Γερουσίας δηλώνουν πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά», αλλά ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες.

Έτσι, στις ασιατικές αγορές τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιριών με έντονη παρουσία στις ΗΠΑ και εξάρτηση από την αμερικανική ζήτηση. Ενδεικτικά αναφέρεται η Techtronic Industries η οποία πραγματοποιεί το 73% των πωλήσεών της στη Βόρειο Αμερική και υποχωρεί κατά 2,2%. Πέραν αυτών, πτώση 2,7% καταγράφει η Japan Tobacco καθώς υπάρχουν σενάρια για αύξηση των τιμών της συνεπεία της αύξησης της φορολογίας κατανάλωσης. Στον αντίποδα, άλμα 18% καταγράφει η GungHo Online Entertainment στο Τόκοι, καθώς η εταιρεία δημιουργίας παιχνιδιών και η μητρική της SoftBank συμφώνησαν στην εξαγορά του 51% της φινλανδικής Supercell Oy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v