Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές και κυρίως το χρηματιστήριο του Τόκιο που «πληρώνει» το ισχυρό γεν, αλλά και τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,32% στις 13.661 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,58% στις 21.841 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 1899 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με οριακή άνοδο 0,08% στις 5027 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,48% στις 1980 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 1,91% στις 2181 μονάδες.
Τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για την Ιαπωνία δίνουν μία μικτή εικόνα και για πολλούς αναλυτές τίθεται θέμα κόπωσης στη θετική επίδραση των «Αμπενομικών». Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Τα στοιχεία όμως, ήταν οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ σε μηνιαία βάση οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2%.
Το ιαπωνικό νόμισμα από την άλλη εξακολουθεί να κινείται ανοδικά με ενίσχυση κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 97,8 γεν ανά δολάριο πλήττοντας την χρηματιστηριακή πορεία των εξαγωγικών μετοχών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Toshiba υποχωρεί κατά 5% και της Japan Tobacco κατά 4,2%.
Αυτό που όμως, φαίνεται πως προβληματίζει περισσότερο τους επενδυτές είναι τα σενάρια για αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων που φέρεται να συζητά ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, τάχθηκε – εμμέσως πλην σαφώς – υπέρ της αύξησης στη φορολογία λέγοντας ότι δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία. «Αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη της Ιαπωνίας» δήλωσε ο κ. Κουρόντα.