Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες εκτός Nikkei. Από τη μία πλευρά ο Ben Bernanke στηρίζει τις αγορές με την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, από την άλλη η Κίνα αποκλείει μέτρα για την ώθηση της οικονομίας.

Διχασμένες εμφανίζονται οι ασιατικές αγορές. Από τη μία πλευρά η στήριξη που δίνει ο πρόεδρος της Fed και από την άλλη, η νευρικότητα για τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 14.808 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,1% στις 21.351 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 1875 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,21% στις 4.976 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί ο κατά 0,77% στις 2029 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,26% στις 2254 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke στην ομιλία του στο Κογκρέσο ξεκαθάρισε ότι η πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι προκαθορισμένη καθώς θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις.

Ειδικότερα υποστήριξε ότι "Αν οι προοπτικές για την απασχόληση δεν αποδειχθούν ευνοϊκές, αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί προς το 2% ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν κριθούν επαρκώς στηρικτικές, τότε ο τρέχων ρυθμός αγορών ομολόγων μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα".

Οι δηλώσεις Bernanke σε συνδυασμό με τα θετικά αποτελέσματα για Bank of America και Bank of NY Mellon οδήγησαν σε θετικό κλείσιμο τη Wall ενώ στήριξαν και την ιαπωνική αγορά.

Στον αντίποδα όμως, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Lou Jiwei δήλωσε πως είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει η κινεζική κυβέρνηση σε μαζικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας φέτος. Επισημαίνεται ότι ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως βλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 7% για την κινεζική οικονομία φέτος, ενώ ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης – που τέθηκε πριν 4 μήνες – ανέρχεται στο 7,5%..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v