Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι ράλι στην Ασία με άλμα 5% στη Σαγκάη

Ο Bernanke διαβεβαιώνει για στήριξη από τη νομισματική πολιτική "στο ορατό μέλλον". Τα σενάρια φουντώνουν για χαλάρωση πολιτικής από το Πεκίνο. Άλμα στον κλάδο βασικών πόρων. Υποτονικό το κλίμα στο Τόκιο μετά τη BoJ

Κέρδη καταγράφουν οι ασιατικές αγορές ενώ ξεχωρίζει η Σαγκάη με άλμα που ξεπερνά το 4% καθώς οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως αναθεωρούν προς την κατεύθυνση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής..

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 14,472 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 2,84% στις 21480 μονάδες. Ο κορεατικός KOspi έκλεισε με άνοδο 2,39% στις 1877 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 1,26% στις 4946 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite καταγράφει άλμα 3,97% στις 2087 μονάδες και ο CSI 300 ράλι 5,41% στις 2344 μονάδες.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν πως οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι ως προς το πώς – αλλά και το πότε – θα πρέπει να γίνει η έξοδος από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική. Ο ίδιος ο Ben Bernanke όμως, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο δήλωσε πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει «στηρικτική για το ορατό μέλλον». «Το γενικό μήνυμα είναι στήριξη» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Απαιτείται εξαιρετικά στηρικτική πολιτική για το ορατό μέλλον». «Το ελικόπτερο Ben είναι καλό για τις αγορές» δηλώνει ο S. Gally της Societe Generale.

Στην Κίνα παράλληλα, φουντώνουν τα σενάρια για κάμψη των αντιστάσεων στο Πεκίνο υπέρ της χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική. Οι επενδυτικοί οίκοι υποβαθμίζουν σωρηδόν τις προβλέψεις τους για την Κίνα – μετά και την κρίση ρευστότητας που ώθησε τον προηγούμενο μήνα τα επιτόκια διατραπεζικής σε επίπεδα ρεκόρ. «Νομίζω ότι οι αγορές μας λένε ότι είμαστε κοντά σε κάποιου είδους παρέμβαση» αναφέρει ο Ben Collett τη Sunrise Brokers. Εν τω μεταξύ, ο αναλυτής Zhiwei Zhang της Nomura σε έκθεσή του αναφέρει ότι στην πρόσφατη ομιλία του, ο πρωθυπουργός Li έκανε λόγο για ανάγκη σταθεροποίησης της ανάπτυξης, που ερμηνεύεται ως οιωνός για χαλάρωση της πολιτικής του Πεκίνου.

Οι εξελίξεις αυτές, ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των εμπορευμάτων (ο χρυσός ανακάμπτει κατά 2,5%) και κατά συνέπεια τον κλάδο των βασικών πόρων στις χρηματιστηριακές αγορές. Η Newcrest Mining εκτινάχθηκε κατά 11,5% και η Perseus Mining κατά 24,7% ενώ η Zijin Mining Group κατά 5,9%.

Πιο υποτονικό ωστόσο, ήταν το κλίμα στην Ιαπωνία, όπου η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό, χωρίς να παρέχει νέα στήριξη στην οικονομία. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ιαπωνική οικονομία «ανακάμπτει μέτρια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v