Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xαμηλά επιτόκια υπόσχεται ο Bernanke

Διατήρηση της "στηρικτικής πολιτικής" υπόσχεται ο Bernanke για το "ορατό μέλλον". Διχασμένα τα στελέχη της Fed για το πώς, αλλά και το πότε, θα γίνει η έξοδος από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική και τις μαζικές αγορές τίτλων.

Xαμηλά επιτόκια υπόσχεται ο Bernanke

Νέες διαβεβαιώσεις διατύπωσε για διατήρηση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατύπωσε ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke παρά το ότι από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης φαίνεται πως τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι διχασμένα ως προς το πώς, αλλά και το πότε, θα γίνει η έξοδος από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική. 

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Cambridge της Μασαχουσέτης, ο Bernanke ήταν κατηγορηματικός ως προς την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. "Το γενικότερο μήνυμα είναι η στήριξη" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Απαιτείται εξαιρετική στήριξη για το ορατό μέλλον". 

Η εικόνα που δόθηκε από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed όμως, δεν ήταν ακριβώς η ίδια. Tα μισά περίπου από τα 19 μέλη της Fed τάχθηκαν υπέρ της λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προς τα τέλη του 2013. Αρκετά στελέχη της όμως, ζήτησαν να υπάρξει πιο ξεκάθαρη βελτίωση στην αγορά εργασίας προτού στηρίξουν μια τέτοια κίνηση. 

"Αρκετά από τα μέλη έκριναν ότι σύντομα θα χρειαστεί μια μείωση στην αγορά στοιχείων ενεργητικού" σημειώνεται στα πρακτικά.

Τα μέλη αυτά υποστήριξαν ότι "η αθροιστική πτώση στην ανεργία από την συνάντηση του Σεπτεμβρίου και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα" έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους στη βελτίωση της αγοράς εργασίας. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στα πρακτικά, "πολλά μέλη υποστήριξαν ότι θα απαιτούνταν μια περαιτέρω βελτίωση στις προοπτικές της αγοράς εργασίας προτού επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αγορών". 

Εκτός από τις προοπτικές της αγοράς εργασίας, τα πρακτικά δείχνουν ότι κάποια μέλη της Fed ανέφεραν ότι "πρέπει να δουν περισσότερες ενδείξεις ότι θα πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, προτού μειωθεί ο ρυθμός των αγορών στοιχείων ενεργητικού". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v