Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό

Προβληματίζουν τα νέα μεγέθη για την Κίνα. Αστάθεια λόγω της αυριανής αργίας στη Wall Street. Στάση αναμονής από επενδυτές ενόψει ΕΚΤ, ΒοΕ αλλά και των κρίσιμων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ. Πιέσεις στις μεταλλευτικές.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές με ανησυχίες να εκφράζονται για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και ενώ η νευρικότητα εντείνεται ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά και των στοιχείων για την αγορά εργασίας των Η ΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,31% στις 14.055 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,89% στις 20.269 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 1,64% στις 1824 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 1,75% στις 4726 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,32% στις 1980 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,56% στις 2187 μονάδες.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53,9 από 54,3 τον προηγούμενο μήνα. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC κατέγραψε οριακή άνοδο στο 51,3 από 51,2 τον προηγούμενο μήνα. Όπως, ο οικονομικός αναλυτής Hongbin Qu της HSBC δήλωσε ότι αναμένεται νέα επιβράδυνση στον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών τους επόμενους μήνες στον απόηχο των μεταρρυθμίσεων που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση στη φορολογικά και ειδικότερα στο ΦΠΑ.

Παράλληλα, ο στρατηγικός αναλυτής Sariusx Kowalczyk δήλωσε ότι υπάρχει νευρικότητα στις ασιατικές αγορές εξαιτίας ορισμένων εξελίξεων στις ΗΠΑ. Ένας παράγοντας είναι η αυριανή αργία στις ΗΠΑ (η εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου για τις ΗΠΑ) αλλά και η ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας την Παρασκευή. Επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ορίσει ως καθοριστικό παράγοντα για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής την πρόοδο που καταγράφεται στην αγορά εργασίας.

Εν μέσω όλων αυτών ας προστεθεί ότι αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Το δολάριο πάντως, πέρασε πάνω από τα 100 γεν για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου εξέλιξη που στηρίζει στις εξαγωγικές εταιρείες.

Στον αντίποδα, έντονες πιέσεις δέχεται η Tokyo Electric Power Co με πτώση 2,6% καθώς υπάρχουν αναφορές για νέες αναβολές στην επανεκκίνηση συγκεκριμένων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πτωτικά κινούνται και οι μεταλλευτικές. Η Rio Tinto κατέγραψε πτώση 1,6% και η BHP Biliton υποχώρησε κατά 2,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v