Έντονη νευρικότητα προκαλεί στις ασιατικές αγορές η απροθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας ενισχύοντας το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,72% στις 12/969 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτη Hang Seng καταγράφει άνοδο 0,13% στις 19.839 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημείωσε απώλειες 1,02% στις 1780 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX πτώση 0,38% στις 4.363 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 2,47% στις 1914 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,55% στις 2115 μονάδες. Νωρίτερα η βουτιά στην κινεζική αγορά ξεπερνούσε το 4%, συνεχίζοντας τη βουτιά του 5,3% που σημείωσε η αγορά της Σαγκάης κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Τις τελευταίες εβδομάδες τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ παγώνοντας τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. «Είμαστε προσεκτικοί προς το παρόν και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση καθώς πιστεύουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας που ίσως να χειρίζεται λάθος την κατάσταση» αναφέρει ο Ting Lu της Bank of America Merrill Lynch.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι διατεθειμένη να δεχθεί τα υψηλότερα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Στις χρηματιστηριακές αγορές πάντως, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται έντονες πιέσεις. Η China Minsheng Banking και η Ping An Bank καταγράφουν κάθετη πτώση 9,9% η Ιndustrial Bank βουτιά 5.7%, και η China Everbright Bank 5,1% .