Σε bear market διολισθαίνουν οι ιαπωνικές μετοχές, ενώ ο δείκτης MSCI εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε νέα χαμηλά για το 2013, καθώς οι προοπτικές μειωμένης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ανησυχούν τους επενδυτές, πυροδοτώντας ευρύ sell-off σε τίτλους υψηλότερου ρίσκου.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κάθετη πτώση 6,35% στις 12.445 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2,88% στις 20.470 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 1,42% στις 1882 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,66% στις 4684 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 3,43% στις 4684 μονάδες και ο CSI 300 κατά 3.84% στις 2388 μονάδες.
Αφορμή για το νέο sell off ήταν η Παγκόσμια τράπεζα η οποία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την διεθνή οικονομία από 2,4% για το 2013 σε 2.2%. Το κλίμα για τις χρηματιστηριακές αγορές όμως, πρακτικά έχει αλλάξει από τα μέσα Μαΐου καθώς φουντώνουν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και για περιορισμό στο φτηνό χρήμα στο οποίο φαίνεται ότι οι αγορές είναι εθισμένες.
Από τις 21 Μαΐου, όταν για πρώτη φορά ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς έχουν υποχωρήσει κατά 5,3% με τις να υπολογίζονται στα 2,5 τρισ. δολ. Η νευρικότητα κλιμακώθηκε όταν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση να μείνει αδρανείς και να μην προχωρήσει με νέα αντισυμβατικά μέτρα.
Οι εξελίξεις έχουν φέρει και τα πάνω κάτω στην αγορά συναλλάγματος. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε περισσότερο από 2% ξεπερνώντας το φράγμα των 94 γεν έναντι του δολαρίου, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις και στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Fast Retailing καταγράφει πτώση 8,1%, η Mazda 4,6% και η Sharp 7,4%. Στο στόχαστρο βρίσκεται και ο κλάδος βασικών πόρων με την China Resources Land να υποχωρεί κατά 4,7%.