Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και Fed τρομάζουν την Ασία

Διπλό το χτύπημα για τους ασιατικούς δείκτες. Ο Bernanke σηματοδοτεί την έξοδο της Fed από το Q3. Σε χαμηλό 9 μηνών ο ΡΜΙ της Κίνας με παράλληλη αιφνιδιαστική κρίση ρευστότητας. Εμπορεύματα και τράπεζες δέχονται τις εντονότερες πιέσεις.

Διπλό το χτύπημα για τις ασιατικές αγορές με τον Ben Bernanke να σηματοδοτεί το τέλος των αντισυμβατικών μέτρων στήριξης και τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας να απογοητεύουν.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,74% στις 13.014 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2,66% στις 20428 μονάδες. Πτώση 2% κατέγραψε ο κορεατικός Kospi στις 1850 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με απώλειες 2,01% στις 4744 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,87% στις 2103 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,35% στις 2344 μονάδες.

Ο επικεφαλής Fed κατά την χθεσινή του συνέντευξη όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι επίκειται επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά έδωσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργησή του. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως βλέπει επιβράδυνση των αγορών ομολόγων (από τα 85 δις. μηνιαίως) εντός του 2013 και πλήρη κατάργηση του προγράμματος εντός του 2014.

«Αυτό που έπιασε τις αγορές εξ απίνης ήταν πως η Fed εκτιμά ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας θα είναι ταχύτερος από ότι μέχρι πρότινος προβλεπόταν. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα για επιβράδυνση του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων πιθανότατα θα γίνει ταχύτερα από ότι έχει προεξοφληθεί» δήλωσε ο Miguel Audencial της CMC Markets.

Έντονες οι πιέσεις στον κλάδο των εμπορευμάτων καθώς η τιμή του χρυσού και άλλων μετάλλων κινούνται πτωτικά. Η μετοχή της Cnooc καταγράφει κάθετη πτώση 4,4%, της μεταλλευτικής Zijin Mining 4,1% και της Fortescue Metals Group 6%.

Εκτός από τη Fed άλλωστε, οι αγορές προβληματίζονται και από τις εξελίξεις στην Κίνα όπου ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον βιομηχανικό κλάδο αιφνιδιάζοντας άπαντες μειώθηκε σε χαμηλό 9 μηνών.

Πέραν αυτού, στην Κίνα τίθεται θέμα και κρίσης ρευστότητας καθώς η κεντρική τράπεζα αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις και να δώσει ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να χαλιναγωγήσει το σκιώδες τραπεζικό σύστημα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η κεντρική τράπεζα της χώρας «ανησυχεί για τη μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση και στέλνει μήνυμα στους παράγοντες της αγοράς να μην θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουν πάντα πρόσβαση στα φτηνά κεφάλαια της διατραπεζικής» εξηγεί η Capital Economics. Τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς στην Κίνα ενισχύθηκαν σε μία ημέρα κατά 200 μονάδες βάσης σε ιστορικό υψηλό. Έτσι, η China Construction Bank υποχωρεί κατά 4%, και η Industrial & Commercial Bank of China κατά 3% in Hong Kong.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v