Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές

Έντονες διακυμάνσεις μετά τη βουτιά στις βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας. Μεγάλη σύγχυση για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Πιέσεις σε εξαγωγικές και μεταλλευτικές. Κλειστές οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη

Επιμένει η νευρικότητα στις ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αγωνιούν για την αιφνιδιαστική άνοδο του ιαπωνικού νομίσματος. Οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη είναι κλειστές λόγο αργίας.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,21% στις 13.289 μονάδες αν και νωρίτερα υποχωρούσε κατά 1,8%. Ο κορεατικός Kοspi έκλεισε με πτώση 0,56% στις 1909 μονάδες, ο αυστραλιανός ASΧ με απώλειες 0,69% στις 4716 μονάδες.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ιαπωνική οικονομία (βιομηχανικές παραγγελίες που μειώθηκαν κατά 8,8%) απογοήτευσαν ενώ εξαπλώνονται οι ανησυχίες για διστακτικότητα από τις κεντρικές τράπεζες σε Τόκιο και Ουάσιγκτον να συνεχίσουν με τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολικής. «Υπάρχει μεγάλη σύγχυση προς το παρόν για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τις συνέπειες για τη διεθνή οικονομία, τα κέρδη και τις αποτιμήσεις» δηλώνει ο Matthew Sherwood.

Το γεν ενισχύθηκε περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, εντείνοντας τα προβλήματα για τις ιαπωνικές εξαγωγικές μετοχές. Άγγιξε ακόμη και τα 96,48 γεν ανά δολάριο από΄98 γεν την Τρίτη. Έτσι, η Sony υποχώρησε κατά 3%, η Renesas Electronics κατά 4,3% η Toyota και Nissan κατά 3,2% εκάστη. Έντονες ήταν επίσης οι πιέσεις για τον χρηματοοικονομικό κλάδο (η Mitsubishi Financial Group υποχώρησε κατά 3,6%) και για τις μεταλλευτικές με την Fortescue Metals Group να κινείται χαμηλότερα κατά 1,8%.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η πτώση του Dow Jones κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v