Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Τα βλέμματα στην ανεργία των ΗΠΑ. Επί τάπητος και οι κινήσεις του Συνταξιοδοτικού Ταμείου Ιαπωνίας. Ισχυρή πτώση δολαρίου, κάτω από τα 96 γεν. Στο στόχαστρο οι εξαγωγικές.

Συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις ήταν η σημερινή για τις ασιατικές αγορές εν μέσω αμφίρροπων δυνάμεων. Από τη μία πλευρά ο προβληματισμός για τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ και η σημαντική άνοδος του γεν που εμποδίζει τις εξαγωγές και από την άλλη το Κρατική Επενδυτικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Ιαπωνίας που προχωρά σε αλλαγές στις τοποθετήσεις του με άξονα τις χρηματιστηριακές αγορές

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,21% στις 12877 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,18% στις 21580 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 1,80% στις 1923 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,89% στις 4729 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,16% στις 2215 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,51% στις 2489 μονάδες.

Η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στις ΗΠΑ όπου επενδυτές και αναλυτές αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία. Ο ίδιος ο Ben Bernanke άλλωστε, έχει αποσαφηνίσει ότι η συνέχιση ή όχι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα εξαρτηθεί από την πορεία που καταγράφεται στην αγορά εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon προειδοποίησε ότι οι αγορές θα αντιμετωπίσουν αυξημένη αστάθεια καθώς οι κεντρικές τράπεζες επαναφέρουν τα επιτόκια σε κανονικά επίπεδα, «Καθώς επιστρέφουμε στην κανονική κατάσταση, τα πράγματα θα είναι τρομακτικά και θα υπάρχει αστάθεια» δήλωσε όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τις τελευταίες εβδομάδες, φουντώνουν τα σενάρια για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed με αποτέλεσμα να ενισχύεται το δολάριο. Αυτή την εβδομάδα όμως, αρχικά με το καμπανάκι για τη μείωση των δραστηριοτήτων στον αμερικανικό κλάδο μεταποίησης (ISM), τα σενάρια αναθεωρούνται. Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 2%, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, κάποια στιγμή βρέθηκε κάτω από τα 96 γεν. Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε τις πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v