Νέα ισχυρή πτώση 3,8% στο Τόκιο

Κάθετη πτώση στην ιαπωνική αγορά. Οι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν από το αναπτυξιακό σχέδιο του πρωθυπουργού Άμπε. Η αγωνία αφορά τις κινήσεις της Fed. Δύο στελέχη της προειδοποιούν, εμμέσως πλην σαφώς, για αλλαγή πολιτικής.

Έντονη νευρικότητα καταγράφεται στις ασιατικές αγορές και ειδικότερα στο Τόκιο, το οποίο, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση ανοδικά, έκλεισε τελικά με νέα κάθετη πτώση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,83% στις 13.014 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,21% στις 22015 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi υποχώρησε κατά 1,52% στις 1959 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 1,26% στις 4825 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 0,24% στις 2267 μονάδες και ο CSI 300 κινείται χαμηλότερα κατά 0,46% στις 2553 μονάδες.

Η αγωνία των επενδυτών εστιάζεται στις επόμενες κινήσεις της Fed και στο εάν θα υπάρξει περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Δύο στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με δηλώσεις τους την Τρίτη έδωσαν τροφή για νέα σενάρια. Ο πρόεδρος της Fed Ντάλας, Richard Fisher δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρακτικό όριο στον ισολογισμό της Fed καθ πως η ποσοτική χαλάρωση δεν μπορεί να συνεχίζεται «εσαεί». Παράλληλα, η πρόεδρος της Fed Κάνσας, Esther George δήλωσε πως επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων δεν συνεπάγεται σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και πως θα συνέβαλε στην ανεξαρτησία των αγορών από το ιστορικά φτηνό χρήμα.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ, που ανακοινώνονται την Παρασκευή. Ο ίδιος ο Ben Bernanke άλλωστε έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αναθεωρηθεί όταν υπάρξει βελτίωση στην αγορά απασχόλησης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε νέα πολιτική για την ανάκαμψη της οικονομίας με απελευθέρωση πολλών κλάδων, από τη φαρμακοβιομηχανία μέχρι τις κατασκευές. Η νομοθεσία θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο, και αυτό σημαίνει ότι η σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα αναβάλλεται μετά τις εκλογές στην Άνω Βουλή της χώρας.

«Υπάρχουν ρευστοποιήσεις επειδή το σχέδιο Άμπε δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις που να ικανοποιούν τις υπερβολικές φιλοδοξίες της αγοράς, ενώ όμως, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση» εξηγεί ο Takahiro Nakano, της Mizuho Trust & Banking Co και συμπληρώνει: «Η Fed άρχισε να κοιτάζει μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης. Η δυναμική της αγοράς αλλάζει αφού η άνοδος στηρίχθηκε στη νομισματική πολιτική».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v