Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση 3,7% για το Nikkei

Νέα κάθετη πτώση στο Τόκιο και πιέσεις στις ασιατικές αγορές. Στο στόχαστρο κλάδος εμπορευμάτων και εξαγωγικές. Φουντώνουν τα σενάρια περί εξόδου της Fed από την ποσοτική χαλάρωση. Προβληματίζουν τα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση.

Έντονη η νευρικότητα στις ασιατικές αγορές με νέα βουτιά για το Τόκιο καθώς τα στοιχεία για την κινεζική βιομηχανία προβληματίζουν ενώ παράλληλα φουντώνουν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κάθετη πτώση 3,72% στις 13.261 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,28% στις 22454 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 1989 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX μειωμένος κατά 0,78% στις 4875 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,19% στις 2304 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,12% στις 2609 μονάδες.

Έντονες οι πιέσεις για τον κλάδο των εμπορευμάτων και κυρίως για τις εξαγωγικές εταιρείες. Η Nissan που πραγματοποιεί το 34% των πωλήσεών της στη Βόρειο Αμερική υποχωρεί κατά 3,3%.

«Δεν έχουμε δει κάποια δραματική αλλαγή στη συζήτηση περί εξόδου της Fed (από την ποσοτική χαλάρωση), αλλά οι επενδυτές το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία για να πουλήσουν» εξηγεί ο Masahiko Ejiri, της Mizuho Asset Management Co και συμπληρώνει: «Ορισμένες θέσεις long αναθεωρούνται μετά το τόσο γρήγορο ράλι της αγοράς».

Ο MSCI Ασίας Ειρηνικού στις 20 Μαΐου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008. Έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 6,6%.

Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε περισσότερο από 200 μονάδες, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε πάνω από τα 101 γεν.

Τα στοιχεία από την Κίνα παράλληλα, δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο δείκτης δραστηριοτήτων για τον μεταποιητικό κλάδο ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε το Μάιο στο 49,2 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη του δείκτη κάτω από το όριο του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v