Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη 0,84% έκλεισε τελικά ο Nikkei

'Εντονη αστάθεια στην ιαπωνική αγορά. Βαθιά στο κόκκινο ξεκίνησε η συνεδρίαση μετά τη χθεσινή βουτιά. Τελικά ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,8%. Διαβεβαιώσεις από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η μεγάλη ανατροπή συνέβη κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Μετά την χθεσινή κάθετη πτώση του 7,3% και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε βαθιά στο κόκκινο, με το Nikkei να υποχωρεί κάποια στιγμή κατά 3,4%. Το κλίμα όμως, τελικά άλλαξε, οι απώλειες εκμηδενίστηκαν και ο Nikkei έκλεισε τελικά με άνοδο 0,89% στις 14.612 μονάδες.

Προηγήθηκε παρέμβαση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, ο οποίος δήλωσε ότι η σταθερότητα στις αγορές ομολόγων της χώρας είναι «εξαιρετικά επιθυμητή» και πως η κεντρική τράπεζα θα βελτιώσει την επικοινωνία της με τις αγορές για να αντιμετωπίσει την αστάθεια, ειδικότερα στις αποδόσεις των ομολόγων.

Επισημαίνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη με αγορές ομολόγων 19 δις. δολ. λόγω της ανοδικής πορείας στην απόδοση των 10ετών τίτλων. «Προσπαθεί να κάνει το χρήμα φθηνότερο, αλλά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση και δεν είπε πως θα σταθεροποιήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Αυτό ανησυχεί τις αγορές» δήλωσε ο Andrew Sullivant της Kim Eng Securities,.

Στον απόηχο των δηλώσεων Κουρόντα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 0,84% από 1%.

Οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,04% στις 22.659 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 1.973 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,52% στις 4964 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,31% στις 2282 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,28% στις 2590 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v