Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό

Οι ασιατικές αγορές πήραν την σκυτάλη ανόδου από τη Wall. Διορθώνει το δολάριο που ξεπέρασε την Παρασκευή τα 103 γεν. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο κλάδος των εμπορευμάτων. Ξεχωρίζει η Tepco με άλμα 15%.

Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας κατά πόδας τη Wall Street που έκλεισε σε νέο ρεκόρ την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,47% στις 15.361 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,61% στις 23.458 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 0,88% στις 2.303 μονάδες.

Το δολάριο υποχώρησε κάτω από τα 103 γεν – φράγμα που είχε σπάσει την Παρασκευή – μετά την παρέμβαση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Ακίρα Αμάρι, ο οποίος έκανε λόγο για υπερβολική διόρθωση του γεν που ενδέχεται να αποδειχθεί επιζήμια για την οικονομία της χώρας.

Σε πρωταγωνιστή της συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Panasonic, με κέρδη 3,9% καθώς η εφημερίδα Nikkei αναφέρει σχέδια περαιτέρω ενοποίησης με τη Sanyo Electric, μειώνοντας το εναπομείναν εργατικό προσωπικό από τη Sanyo κατά 90%.

Άλμα 15,2% καταγράφει και η Tepco καθώς η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για μεγάλη πράσινη ενεργειακή επένδυση από τη Goldman Sachs.

Ο κλάδος των εμπορευμάτων κινείται επίσης ανοδικά. Άλλωστε, και τα νέα ρεκόρ στη Wall αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Αναλυτικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 83,7 μονάδες τον Μάιο έναντι 76,4 τον προηγούμενο μήνα, σε υψηλό Ιουλίου 2007. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 78 μονάδες. Έτσι, στην αυστραλιανή αγορά, η μετοχή της BHP Billiton ενισχύεται κατά 1,6% και της Alumina κατά 3,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v