Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 7,3% για Nikkei διά χειρός Bernanke

Σε ελεύθερη πτώση οι ασιατικές αγορές μετά τις δηλώσεις Μπερνάνκε και την αιφνιδιαστική πτώση της μεταποίησης στην Κίνα. Sell off στα ομόλογα και υψηλό 3ετίας στο δολάριο. Διεκόπη η διαπραγμάτευση futures του Nikkei.

Σε ελεύθερη πτώση οι ασιατικές αγορές, και ειδικότερα ο ιαπωνικός Nikkei, καθώς η Fed σηματοδοτεί την πρόθεσή της να επανεξετάσει τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα τα στοιχεία για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης είναι απογοητευτικά. Παγκόσμιο sell off στα ομόλογα και ανάκαμψη του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei έκλεισε με βουτιά 7,34% στις 14.483 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2,17% στις 22.755 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 1,24% στις 1.969 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 2,04% στις 5.037 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,81% στις 2.283 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,93% στις 2.592 μονάδες.

Στην ιαπωνική αγορά, διεκόπη η διαπραγμάτευση των futures του Nikkei ο οποίος κατέγραψε τη μεγαλύτερη βουτιά από την τραγική ημέρα του σεισμού του 2011. Οι εξαγωγείς βρίσκονται στο στόχαστρο, με την Toyota να υποχωρεί κατά 4,1%.

Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο Μπεν Μπερνάνκε δήλωσε πως η απόφαση για μείωση των αγορών ομολόγων από τη Fed ενδέχεται να ανακοινωθεί σε κάποια από τις «λίγες προσεχείς συνεδριάσεις». Η δήλωσή του έφερε αναστάτωση σε όλες τις αγορές, που φαίνεται πως έχουν εθιστεί στο φθηνό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες.

Επιπλέον, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της τάξεως των 85 δισ. δολ. ανά μήνα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική μείωση του ποσού επαναγοράς ομολόγων ακόμα και τον Ιούνιο, αναλόγως των οικονομικών συνθηκών.

Βουτιά καταγράφεται στις τιμές των ομολόγων διεθνώς, με αντίστοιχη ενίσχυση των αποδόσεων. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιαπωνίας ενισχύθηκε στο 1%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Απριλίου 2012. Αντιστοίχως, η απόδοση των 10ετών treasuries βρέθηκε στο 2,069% από 2,044%. Το δολάριο βρέθηκε κοντά σε υψηλό τριετίας συγκριτικά με ένα καλάθι νομισμάτων

Η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ συμβαίνει ενώ τα στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSΒC για την κινεζική μεταποίηση τον Μάιο βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 7 μηνών, και μάλιστα σε σημείο που υποδηλώνει συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 49,6% από 50,4% τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v