Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές

Οι ασιατικοί δείκτες πήραν την σκυτάλη από τη Wall. Τα αιφνιδιαστικά στοιχεία για τις ΗΠΑ και τα νέα σενάρια για Fed. Καλύπτουν χαμένο έδαφος δολάριο και χρυσός. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι εξαγωγικές. Άλμα 6% για Samsung.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street και τις ευρωπαϊκές αγορές. Κινητήριος δύναμη αποδεικνύονται τα νέα σενάρια για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών μετά και τα αιφνιδιαστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,96% στις 13.213 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 1,04% στις 20.551 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 2,87% στις 1834 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX με άνοδο 1,63% στις 4784 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις μετά από 5 συνεδριάσεις με έντονη νευρικότητα λόγω της κρίσης ρευστότητας που αιφνιδιαστικά παρουσιάστηκε στην Κίνα. Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,23% στις 1956 μονάδες και ο CSI 300 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,02% στις 2168 μονάδες

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο (στο 1,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,4%) ξαφνιάζοντας άπαντες. Η εξέλιξη αυτή όμως, δημιουργεί νέα σενάρια για τις κινήσεις της Fed, καθώς η δήλωση Bernanke περί επιβράδυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Boston Advisor, James Gaul, "Το προηγούμενο διάστημα είδαμε να επικρατούν τάσεις ρευστοποιήσεων στη Wall ενώ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις βλέπουμε οι αγοραστές να επανέρχονται στην αγορά. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία πλέον αποτελούν καλή είδηση για τους επενδυτές καθώς δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου η Fed να μην προχωρήσει άμεσα σε περιορισμό των μέτρων οικονομικής στήριξης».

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν το δολάριο κατά 0,1% στα 97,77 γεν ευνοώντας και τις μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού, μετά την χθεσινή βουτιά κατά 4% στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, ανακάμπτει με άνοδο 1,5% στα 1.,244 δολ. ανά ουγκιά. Έτσι, η μετοχή της Newcrest Mining καταγράφει άλμα 7,4%. Η κορεατική αγορά ευνοήθηκε από την επιστροφή των ξένων επενδυτών μετά από 14 πτωτικές συνεδριάσεις που οδήγησαν το χρηματιστήριο της Σεούλ σε χαμηλό 11 μηνών. Έτσι, η μετοχή της Samsung κατέγραψε κέρδη 6%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v