Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές

Στήριξη από τα οικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ. Κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο με την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Ξεχωρίζει η Cnooc με άλμα 4%. Εξαίρεση το Τόκιο που κινήθηκε πτωτικά. Πιέσεις στις ιαπωνικές εξαγωγικές καθώς ενισχύεται το γεν.

Με κινητήριο δύναμη τα θετικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία, οι ασιατικές αγορές ανακάμπτουν παρά τον έντονο προβληματισμό που εξακολουθεί να υπάρχει για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, αλλά και την Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,73% στις 20.495 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,79% στις 1839 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 1,13% στις 4781 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,93% στις 2012 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,4% στις 2234 μονάδες.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Τόκιο όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 14.018 μονάδες, καθώς η ανάκαμψη του γεν δημιούργησε πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Niisan Motors υποχωρεί κατά 1,9%.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,38% στις 14.988,09 μονάδες. Οι επενδυτές στάθηκαν κυρίως στα στοιχεία για την αγορά εργασίας, που κατά δήλωση Ben Bernanke θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5.000 στις 343.000 αιτήσεις έναντι 345.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για το δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα, οι θέσεις εργασίας στην ιδιωτική απασχόληση των ΗΠΑ αυξήθηκαν αισθητά κατά 54.000 τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πρόσθεσαν στα μισθολόγιά τους 188.000 νέους εργαζόμενους.

«Τα πράγματα στις ΗΠΑ δείχνουν αρκετά ισχυρά, που είναι μία καλή μακροπρόθεσμη βάση για τις αγορές αν και η ανάπτυξη παραμένει κατώτερη της τάσης. Το κλειδί πλέον είναι τα κέρδη και σύντομα θα διαπιστώσουμε εάν η αισιοδοξία σε αυτό το μέτωπο είναι δικαιολογημένη» υποστηρίζει ο Matthew Sherwood, της Perpetual.

Ισχυρή άνοδο καταγράφει ο ενεργειακός κλάδος καθώς οι εξελίξεις στην Αίγυπτο οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο την τιμή του πετρελαίου. Στο Χονγκ Κονγκ ξεχωρίζει η μετοχή της Cnooc με άλμα 4%.

Οι αναλυτές πάντως, δηλώνουν επιφυλακτικοί και επισημαίνουν πως εκτός από τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ (αναμένονται την Παρασκευή) σήμερα συνεδριάζουν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v