Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ασιατικές αγορές με έντονο προβληματισμό για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, αλλά και για την πολιτική της κυβέρνησης του Πεκίνου.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,4% στις 14.109 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2,06% στις 20.425 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,9% στις 1816 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX μειωμένος κατά 0,59% στις 4797 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,96% στις 1967 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,89% στις 2184 μονάδες.
Την Παρασκευή, το Κρατικό Συμβούλιο (το αντίστοιχο του υπουργικού συμβουλίου της Κίνας) με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ενίσχυση της εποπτείας σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και έδωσε έμφαση στην ανάγκη για σταθερότητα της χρηματοοικονομικής αγοράς και για πιο σφιχτό έλεγχο στην πίστωση των βιομηχανιών. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η χαλάρωση των ελέγχων στις τράπεζες και τα επιτόκια θα γίνει σταδιακά.
‘Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο της αιφνιδιαστικής κρίσης ρευστότητας, που οδήγησε τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς σε επίπεδα ρεκόρ των προηγούμενο μήνα και ενώ άπαντες υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την κινεζική οικονομία. Η Citigroup αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το κινεζικό ΑΕΠ σε 7,4% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6%) για το 2013 κάνοντας λόγο για κινδύνους που εγκυμονούν από «ολισθήματα της πολιτικής».
Έτσι, ο χρηματοοικονομικός κλάδος δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις. Η China Construction Bank υποχωρεί κατά 2,2% και η Industrial & Commercial Bank of China κατά 2,5%. Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο κλάδος των βασικών πόρων καθώς το δολάριο κινείται ανοδικά στον απόηχο των θετικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την ανεργία των ΗΠΑ την Παρασκευή. Η Shandong Gold-Mining καταγράφει κάθετη πτώση 6,6% και η Jiangxi Copper σημειώνει απώλειες 3,8%.