Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές. Ενίσχυση του Σίνζο Άμπε με τις εκλογές στην Ιαπωνία και άνοδος του γεν. Απελευθέρωση των επιτοκίων δανεισμού στην Κίνα. Πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο.

Διστακτικές οι κινήσεις στις ασιατικές αγορές μετά την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε απελευθέρωση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση Άμπε στην Ιαπωνία ενίσχυσε τη θέση της μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 14.658 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,09% στις 21.343 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 0,48% στις 1880 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κλείνει με κέρδη 0,5% στις 4984 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά -,27% στις 1987 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,36% στις 2182 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε εύκολα την πλειοψηφία των εδρών στην Άνω Βουλή της χώρας, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης για τα περιβόητα «Αμπενομικά» δηλαδή την επιθετική χαλάρωση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Η εξέλιξη όμως οδήγησε ταυτόχρονα σε ενίσχυση του γεν, γεγονός που έπληξε τις μετοχές πολλών εξαγωγικών εταιρειών. Έτσι, η Nissan υποχώρησε κατά 0,8%, η Mitsubishi Heavy Industries κατά 3,5% και η Renesas Electronics κατά 3,6%.

Εν τω μεταξύ την Κίνα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι καταργείται το πλαφόν στα επιτόκια δανεισμού – εκτός από στεγαστικά δάνεια. Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η China Construction Bank υποχωρεί κατά 2,8% και η Commercial Bank of China κατά 1%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v