Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων η Ασία με τα μάτια στην Κίνα

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Σε χαμηλό 11 ετών ο ΡΜΙ μεταποίησης. Προβληματισμός για τις κινήσεις του Πεκίνου. Ώθηση στον τεχνολογικό κλάδο με τα αποτελέσματα της Apple. Πιέσεις στους εξαγωγείς από το ισχυρό γεν.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές μετά τη νέα απογοήτευση από τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία. Το ισχυρό γεν από την άλλη πλευρά πλήττει τις ιαπωνικές εξαγωγικές.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,32% στις 14.731 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,19% στις 21.873 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο κατά 0,42% στις 1912 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,34% τις 5021 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,24% στις 2018 μονάδες και ο CSI 30-0 κατά 1,58% στις 2229 μονάδες.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών, ενώ σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της χώρας Li Keqiang φέρεται να δηλώνει ότι το Πεκίνο δεν θα ανεχτεί ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο από 7% - σημειώνεται ότι ο επίσημος στόχος ανάπτυξης για το 2013 είναι στο 7,5%.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος, όπως και οι εταιρίες βασικών πόρων δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η China Shenhua Energy υποχωρεί κατά 2.6% και η PetroChina κατά 2.5%.

Στην ιαπωνική αγορά πάντως, η εικόνα ήταν μικτή. Τα αποτελέσματα της Apple που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, έδωσαν ώθηση στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο. Η Rohm Co που είναι προμηθεύτρια εταιρεία της Apple καταγράφει άλμα 5,3% και η Taiyo Yuden κέρδη 2,2%.

Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση του γεν επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρεών. Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία για τις εξαγωγές απογοητεύουν. Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v